Samsun Yerel Tarih Grubu Başkanı Emin Kırbıyık ve üyeler, İlkadım İlçesi Kılıçdede Mahallesi'nde bulunan mülkiyeti TCDD ve Maliye Hazinesi'ne ait "Lokomotif Tamir Atölyesi" binasının "Cerrahi Aletler Müzesi" olarak düzenlenmesine tepki gösterdi. Asırlık binanın önünde basın açıklaması gerçekleştiren Samsun Yerel Tarih Grubu üyeleri, bu alanın demiryolu müzesi olarak düzenlenmesi için ısrarlı olduklarını söyledi.

BU BİNA SİMGE BİR YAPI
Cerrahi El Aletleri Müzesi'nin rölöve-restitüsyon ve restorasyon projelerinin, Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun değerlendirmeleriyle karar verildiğini kaydeden Samsun Yerel Tarih Grubu Başkanı Emin Kırbıyık, ''Cumhuriyet döneminin ilk yatırımlarından olan bu demiryolu hattının ilk 50 kilometrelik kısmının 1926 yılında açılmış, Sivas'a ise 1930 yılında ulaşılmıştır. 'Lokomotif Bakım Atölyesi' 100 yılı aşkın demiryolu macerasından günümüze kalan tek simge yapı. Böylesine bir geçmişe sahip olan bu yapının geçmişiyle hiçbir anlam ilişkisi olmayan 'Cerrahi El Aletler Müzesi'ne dönüştürülmek istenmesi, kentin tarihi hafızasının silinmesi anlamını taşıyor'' ifadelerini kullandı.

BU HATTIN AÇILIŞINA ATATÜRK DE KATILDI
Türkiye'de demiryolu müzesinin ikincisinin Samsun'da olmasının kente olan ilgiyi arttıracağını söyleyen Kırbıyık açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: ''Geçmişte Çarşamba ve Sivas'a demiryolu olması ekonomik ve kültürel açıdan Samsun'un zenginliğiydi. Çarşamba demiryolu hattının 21 Eylül 1924 tarihindeki temel atma törenine Mustafa Kemal Atatürk'ün katıldığı biliniyor. Samsun'un tarihi kimliği oluşmasında çok önemli bir yeri olan demiryollarının bu simge binasının kendi kimliğine ve konusuna uygun biçimde TCDD'yi çağrıştıran bir isim ve fonksiyonla hizmete sunulması konusunda ısrarlıyız. Bununla ilgili gerekli mercilere başvurularımızı da yaptık.''

Zerrin SOMUNCU