Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrika ziyaretinin son durağı olan Madagaskar'da temaslarına devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin Rusya ile ilişkilerinin yeni olmadığını kaydederek, 'Rusya'yla bizim gerek savunma sanayinde, gerek ekonomide, gerek ticari, gerek ağırlıklı olarak stratejik olarak doğalgaz ithalinde ciddi bir işbirliğimiz var ve bizim ticaret hacmimiz Rusya'yla bir ara 38 milyar dolara kadar çıktı. Bu çok ciddi bir rakam. Diğer ülkelerle bu rakamlara çıkan bir ticaret hacmimiz olmadı ama şu anda tabi düşmüş vaziyette, tekrar yükseleceğine inanıyorum. Turizmde bizim Rusya'yla ilişkilerimiz çok iyi. Almanya'dan sonra ikinci sırada Rusya yer almıştır. Öyle zannediyorum ki Rusya Almanya'yı da bu noktada her an geçebilir, geçecektir' ifadelerini kullandı.

'Kuzey Suriye'den tehdit almadığımız sürece oraya bakışımız farklıdır'
Rusya'yla tarihi ilişkilerin de ileri noktada olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Şu anda ise bölge ülkeleri olarak Suriye'deki gelişmelerin tabi gerek koalisyon güçleri olarak başta Amerika olmak üzere, gerekse bölgesel güç olması sebebiyle Rusya'yla bu işi nasıl çözeriz konusunda bu adımı attık ve bizler Amerika'ya da Astana ile ilgili çağrımızı yaptık. Nitekim Amerika oraya büyükelçisini gönderdi ve bu çalışmaları onlar da yakından takip ettiler. Kürt vatandaşlar konusuna gelince şüphesiz ki Türkiye'de de Kürt vatandaşlarımız var. Kuzey Irak'ta aynı şekilde Kürtler var, Suriye'nin kuzeyinde de Kürtler var. Ama yıllar yılı Suriye rejimi orada yaşayan Kürt kardeşlerimize pasaport dahi vermemiştir ve onları sürekli dışlamıştır. Ben kendisiyle görüşmelerimizin iyi olduğu dönemlerde Esed'e 'Niye pasaportlarını vermiyorsun, niye vatandaşlığa bunları kabul etmiyorsun? Bunlar senin ülkenin insanları' demişimdir. Yaptık, yapıyoruz diye aldatmıştır. Ama şimdi bakıyorsunuz öyle anlar geliyor ki onları kullanmaya çalışıyor. Biz Kuzey Suriye'den tehdit almadığımız sürece oraya bakışımız farklıdır ama tehdit aldığımız sürece bakışımız farklıdır' açıklamasını yaptı.

'El-Bab çevresindeyiz, oralarda bu çalışmalar sürüyor'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Şu anda Kuzey Suriye'de kimler var; PYD var, YPG var ve bunlar ülkemizin güneyindeki şehirlerimiz için tehdit oluşturuyorlar. Başından itibaren Sayın Obama'nın görevde olduğu dönemlerde kendisine açık net söylemişimdir. Burada terörden arındırılmış bir bölge ilan edelim. Güvenli bölge ve bu güvenli bölgede bakın mülteciler var, bu mülteci akınını durduralım. Güvenli bölgeye onları yerleştirelim. Bizde 3 milyon mülteci var. Bunları oralara yerleştirelim. Burada atmamız gereken adım nedir; 'eğit-donattır'. Bunu biz yapıyoruz, yaparız. İki burası güvenli bölge olacağı için uçuşa yasak bölge ilan etmemiz lazım ve bir de buranın bir milli orduyla güvenliğini sağlamamız lazım. Şu ana kadar bu sağlanamadı ve sağlanamadığı için de belli bir süreçten sonra biliyorsunuz ülkemize olan bu saldırılara karşı biz Cerablus'tan operasyonlar başlattık, Er-Rai'den operasyonlar başlattık. Şu anda El-Bab çevresindeyiz, oralarda bu çalışmalar sürüyor. Amerika'daki yeni yönetimle koalisyon güçleri ne gibi adım atar onu bilemiyorum ama kendileriyle yapacağımız görüşmelerle birlikte ve Astana neticeleri de masaya yatırılmak suretiyle temenni ederim ki El-Bab, Münbiç ve Rakka'da yeni bir adım atılır. Böylece malum DEAŞ terör örgütüne karşı, PYD ve YPG'ye karşı kararlı bir duruşla Suriye'de oralara huzuru, sükunu getirmiş oluruz' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “DEAŞ, PYD ve YPG’ye karşı kararlı bir duruşla Suriye’de