Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof.Dr. Metin Feyzioğlu, Atatürkçü Düşünce Derneği Samsun Şubesi'nin düzenlediği ''Anayasa Değişikliği ve Türkiye'de neler oluyor?'' konulu konferansta Samsunlularla buluştu. Türk-İş Eğitim Merkezi'nde gerçekleşen konferanstan önce Başkan Feyzioğlu, basın açıklaması gerçekleştirdi.

TÜRKİYE BU ANAYASAYA İZİN VERMEYECEK
Anayasa değişklikliğine yönelik itirazların partiler üstü bir mesele olduğunu ifade eden Feyzioğlu, ''Sözlerim de hiçbir siyasi parti lehine ya da aleyhine değil. Türkiye'yi gerçekten yüreğimde kaygı duyarak uyarıyorum. Eğer bir devlette başkan bir cebine yargıyı öbür cebine meclisi koyarsa o devlet diktatörlükle yönetilen bir devlete dönüşür. Yani güçlü bir devlet değil, diktatörlük olur. Diktatörlükle yönetilen devletlerde ayrılıkçı hareketler dünya tarafından özgürlük hareketi olarak algılanmaya ve öyle muamele görmeye başlar. Bu anayasa değişikliği teklifi, bölücü hain terör örgütünü tüm dünyada 'Özgürlükçü bir örgüt' olarak kabul ettirmeye ve tanıtmaya yönelik. Bu Türkiye'nin bölünmesi demek. Bu da terör örgütünün dünyanın her yerinden artık serbestçe istihbarat, cephane, lojistik destek ve eğitim alabilir hale gelmesi demek. İspatı da, Suriye Devlet Başkanı Esad, bir diktatör olduğu için ÖSO ve diğer muhalif gruplar dünyada terörist örgütü olarak değil, ayrılıkçı, özgürlükçü gerilla hareketi olarak tanınmıştır. Sonuç itibariyle Suriye ve diğer diktatörükle yönetilen ülkeler paramparça oldu. Türkiye'nin her türlü operasyona rağmen dimdik ayakta olmasının sebebi demokrasisin bulunması, kuvvetler ayrılığının ağır aksak da olsa devam etmesidir. İşte Türkiye'yi uyarmak istediğim bu. Bu sebeple Türk Milleti anayasa değişikliğine izin vermeyecek''

ÜLKE FELAKETE SÜRÜKLENİR
Anayasa değişikliği içerisinde Türkiye'yi felakete sürükleyecek maddeler olduğunu kaydeden Feyzioğlu, ''Bu paket, çok ciddi bir bölünme tehlikesini içeriyor. Türkiye zaten bu tehtitle karşı karşıya. Anayasa değişikliği teklifi Türk milletini, tarafsız bir Cumhurbaşkanının etrafında toplamak yerine başkanlığı bir siyasi parti başkanlığı seviyesine indirerek milletin parçalanmasına neden olacak nitelikte. Millet parçalanırsa, devletin toprakları da parçalanmaya yüz tutar. Anayasa değişikliği teklifi kalıcı istikrarsızlık getirecek. Çünkü milleti kutuplaşmış toprakları çatırdamaya başlamış yatırımcısı kendisini güvende hissetmeyen ve yabancı yatırımcı alamayan bir ülke kalıcı ekonomik ve siyasi istikrarsızlığa düşer'' diye konuştu.

VEKİLLER KOLTUK İŞGAL EDECEK
Anayasa teklifinin milleti TBMM'de temsilsiz bıraktığını ve bunun da milli egemenliğe aykırı olduğunu ifade eden Feyzioğlu açıklamaları şu şekilde sürdürdü: ''Çünkü başkanın istemediği kanunu çıkarılmaz hale getiriyor. Yani milletvekillerini meclise gönderecek ama o vekiller sadece orada koltuk işgal edecek. Meclisin de içi tamamen boşalıp etkisiz hale gelecek. Bu sebeple de milli egemenliğe aykırı. Bu paket hakimleri doğrudan doğruya başkana ve parti genel başkanına bağlıyor. Çünkü hakimlerin atanmasından sorumlu olan heyetin ezici çoğunluğunu parti genel başkanı başkan atayacak. Yani soru şu, bir köyde muhtara evlendirme, boşanma, mala ve mülke el koyma, dava hakkında karar verme gibi her türlü yetkiyi veriyor muyuz? Vermiyoruz. Apartman yöneticisine apartmanı iyi yönetiyor diye, bütün dairelerin tapularını veriyoruz muyuz? Vermiyoruz. Yani konu Türkiye'yi Nisan'da kimin yöneteceği konusu asla değil.''

SALON TAŞTI
Basın açıklamasının ardından, konferans gerçekleşti. Yoğun ilginin olduğu konferansta birçok kişi Feyzioğlu'nu ayakta veya sahnenin üzerine oturarak dinlerken, birçok vatandaş da salonun dışında kalarak içeriye giremedi.

Zerrin SOMUNCU