Macaristan Parlamentosu Dışişleri Komisyonu Başkan Yardımcısı olan Macaristan'daki ana muhalefet partisi konumundaki Jobbik Partisi'nin liderlerinden sayılan Milletvekili Marton Gyöngyösi'ye nezaket ziyaretinde bulunan Başar, tasarının parlamentoya dahi gelmeden teklifi reddeden komisyon üyelerine teşekkür ederek Gyöngyösi ile öğle yemeği yedi. Macaristan Parlamentosunda yaklaşık 1 saat süren görüşmede, Türk-Macar ilişkileri ele alınırken, Macaristan'daki Ermenilerin 2015 ve 2016 yılında tasarının kabul edilmesi içinde baskı yaptığı, fakat buna boyun eğmeyeceklerini söyleyen Macar siyasetçi Gyöngyösi, konunun Türk, Ermeni ve dünya genelindeki tarafsız tarihçilere bırakılması gerektiğini söyledi. Başar, katkılarından dolayı Gyöngyösi'ye MÜSİAD tabağı ve rozeti sundu.
İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Gyögyösi, 2015 yılında sözde Ermeni soykırımının 100'üncü yıl dönümü nedeniyle ilk kez Ermenilerin Yeşiller Partisi'ni kullanarak bu tasarıyı Macaristan Parlamentosuna getirdiklerini, fakat başarılı olamadıklarını, 2016 yılı Ekim ayında da yeniden denediklerini fakat başta kendisini ve diğer komisyon üyelerinin karşı geldiğini ve tasarının oylanmasına gerek olmadan reddedildiğini söyledi.

'Halkın kararı önünde saygıyla eğilmeliler'
Macar siyasetçi, sözde Ermeni soykırımının kabul edilip edilmemesinin Macaristan Parlamentosunun işi olmadığını, bu konunun daha önce de Türkiye'nin defalarca söylediği gibi tarihçilerin işi olduğunu, Türk, Ermeni ve uluslararası tarafsız tarihçilerin toplanarak, yapacakları araştırmalar, deliller sonrası ortak bir karar almasının gerektiğini dile getirdi.
Gyöngyösi, Türkiye'de anayasa referandumu ile ilgili de açıklamalarda bulunarak, 'Halk nasıl yönetilmesini istediğine referandumda kendisi karar verecek. Hiçbir yabancı ülkenin bir ülkenin nasıl yönetilmesine karar veremeyeceği kesindir. Türkiye ve Türk halkı özgürdür. Halk, yönetilme biçimini, anayasayı değiştirmek isterse demokratik adımını atarak sandığa gidecek ve kendi karalarını kendileri verecek. Başka ülkelerin ve bu ülkelerin politikacılarının bu karara saygı duymaktan başka yapacakları bir şey olamaz ve halkın kararı önünde saygıyla eğilmeliler' ifadelerini kaydetti.
Fadıl Başar ise, 4 Ekim 2016 tarihinde Macar Parlamentosunda Dışişleri Komisyonu'nda Yeşiller Partisi'nin verdiği sözde Ermeni soykırımı yasa tasarısının görüşüldüğünü, 1 evet, 2 çekimser ve 5 ret oyla komisyonun tasarıyı ret ettiğini belirterek, 'Bu neticenin alınması için öncelikle bir Türk vatandaşı olarak, aynı zamanda MÜSİAD Macaristan Temsilcisi ve DTİK Avrupa Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi olarak üzerine düşen görevi yerine getirmeye çalıştık. Parlamento görüşmelerde ve oylamalarda bulunduk. Macaristan Parlamentosunda ret oyu veren Marton Gyögyösi'ye verdiği teşekkür ettik ve göstermiş olduğu destekten dolayı bir plaket sunduk' diye konuştu.

(Özel Haber) Sözde Ermeni soykırımı yasa tasarısını parlamentodan geçirmeyen Mac