Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde, işsizliğin azaltılması ve istihdamın arttırılması hedeflerine yönelik başlatılan 'Çalışma Hayatında Milli Seferberlik' programı kapsamında İstanbul Valisi Vasip Şahin, şehrin ileri gelenleri ile toplantı yaptı.
İstanbul Valiliğinde yapılan toplantıya İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, İstanbul Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz, TİM Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, İŞKUR İl Müdürü Yunus Yelmen ve İstanbul'daki Organize Sanayi Bölgelerinin yönetim kurulu başkanları katıldı.
Vali Şahin başkanlığında basına kapalı olarak gerçekleşen ve yaklaşık iki saat süren toplantının ardından açıklama yapıldı.
İstanbul Valisi Vasip Şahin yaptığı açıklamada, 'Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde bir istihdam hareketi başlatıldı. İstanbul bu istihdam hareketinde çok önemli bir yere sahip şehirlerimizin başında gelmektedir. İstanbul bu sorumluluğunun farkında. Bu farkındalığın gereği olarak da bu harekete en büyük katkıyı vermeye hazırdır. Bugünkü toplantımızda, getirilen yeni imkanlar, teşvikler ve ülkemizin ekonomik hayatının daha ileriye taşınması noktasında üzerimize düşen vazifeler ve fedakarlıklarla ilgiliydi. Bunları hep birlikte gördük ki herkes büyük bir heyecanla bu seferberliğe katkılarına omuz verme noktasında birbiriyle yarış halinde. İstanbul, inşallah bu görevini vermiş olduğu taahhütlerin daha da üstüne çıkarak en iyi şekilde yerine getirecektir' dedi.
İş adamlarının çalışacak işçi gücüne ihtiyaç duyduğunu belirten Vali Şahin, 'Vasıfsız da olsa iş gücünü talep ediyorlar. İstihdam noktasında gayretliler. Bu konuda da vatandaşlarımızın en azından işe başladıktan sonra eğitilme imkanının olduğunu bilerek ilgi gösterirlerse iş gücüyle istihdam ihtiyacı daha rahat buluşmuş, daha verimli bir ortam ve daha huzurlu ortam sağlanmış olur. Vakit kaybına tahammülümüz yok. Seferberliği bir an önce başlatıp hızla yürütmek durumundayız. Burada özellikle teşvikler ve devlet destekleri konuşuldu. Çok cazip devlet teşvikleri var. Bir işçi için 2000 ve üzeri TL masrafı olan esnaflarımız için 700 TL'ye yakın bir kısmını harcamayacak. Çıplak ücret dediğimiz kısmı sadece kendisi ödeyecek. Geri kalanını ise devlet üstlenmiş olacak. Daha önceden de konuşulan ve başlatılan destekler gündeme getirildi. Aslında görüldü ki çalışma hayatında devlet gerçekten büyük fedakarlıklar içerisinde. Yeter ki bir işçiye daha istihdam sağlanabilsin. İstanbul'da 500 bin işsize iş sağlamayı hedefliyoruz' diye konuştu.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise, 'Türkiye ekonomisini güçlendirme adına özellikle İstanbul'daki iş adamlarımızı ve burada bulunan yatırımcıların daha aktif olmalarını istiyoruz. Bu süreci hep birlikte aşacağımıza inanıyorum. İnşallah 2017'nin ikinci yarısı ekonomide Türkiye'nin yeniden ciddi bir hamlesi haline gelecek. Belediye olarak çok ciddi yatırımlar yapmaktayız. Bu yatırımlar aynı zamanda istihdam demektir. Odalarımız, birliklerimiz ve derneklerimizle hassasiyetlerini ortaya koyacaklardır. Zaten büyük hedeflerimiz var, onlara hep birlikte erişeceğimize inanıyorum' dedi.
İstanbul Ticaret Odasının 400 bin üyesi olduğunu belirten Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar da, '400 bin üyemiz ile dünyanın en büyük ticaret odası üyesi olmasının verdiği kıvançla, seferberliğe katılacaklarına inanıyorum. Tabi bu seferberlik yarışında istihdam sağlandığı zaman piyasalarımız daha da hareketlenecektir. İşin bir de bu ekonomik boyutu var. Bugün çok güzel kararlar aldık. Bu çalışmalarımız çok sıkı bir şekilde takip edilecek' şeklinde konuştu.
İş dünyasında bir heyecan olduğunu belirten İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan ise 'Biz tüm sanayicilerimizle tüm iş dünyasında bu heyecanı fazlasıyla görüyoruz. Ortaya konan bu fevkalade güzel teşviklerinde fayda ve desteği ile istihdam noktasında önümüzdeki günlerin son derece umut verici gelişmelere fayda sağlayacağını ümit ediyorum' dedi.

İstanbul Valiliğinde ’Çalışma Hayatında Milli Seferberlik’ toplantısı yapıldı