Trabzon'un 2014 mahalli seçimleri ile büyükşehir statüsüne kavuştuğunu hatırlatan Başkan Gümrükçüoğlu, 'Bu şehirde büyükşehir yapılanmasından önce yangından mal kaçırır gibi 38 bin konut ruhsatı verildi. Bir hatırlayayım 2014 mahalli seçimlerinden sonra vazifeye başladık. Plan notlarında olan, 'lejant' diye tabir ettiğimiz hususlardaki absürtlükleri, akıl almaz bina yapımlarını bir düzene kavuşturalım diye Büyükşehir Belediye Meclisinde karar aldık. Bu, bundan sonrası için şehre yön verdirmek gayretiydi ama bir hususu akıldan çıkartmayalım. Aldığımız o kararlara riayet etmeyenler Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi ihanet içerisindedir. Bu konuda her türlü yasal mücadeleyi vereceğiz. İlçe belediyesi 'yüksek kata sen karışamazsın, ben istediğim kadar yüksek kat veririm' diyerek beni mahkemeye verebiliyor. Vatandaş bunun hesabını benden soruyorsa ben buna karışırım. Bu, yasal hakkımızdır. Lejantlarda olan o yanlışlar, 'bir bodrum sayılmaz-iki bordum sayılmaz, bilmem hangi kata küçük bir mescit koyarsan orası sayılmaz, balkon sayılmaz, şu boşluklar sonradan kaldırılabilir' gibi uygulamalar vebaldir. Bizim gelecek nesillere kötü bir şehir bırakmamız ve bugün yapılmış binaların belki 50 yıl sonra bu ülkenin katrilyonlarını harcayarak tekrar kentsel dönüşüme tabi tutulması neticesini doğurmasıdır' ifadelerini kullandı.

'Cumhurbaşkanımız herkese sorumluluğunu hatırlattı'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın herkese sorumluluğunu hatırlattığını kaydeden Gümrükçüoğlu, 'O zamanları iyi hatırlayalım. Bu dediğimiz lejantlarla birlikte 10 bin metrekare inşaat yapılabilecek bir yerde 40 bin metrekare inşaat yapılabiliyordu. Ülkemizin Cumhurbaşkanının; yap-sat, müteahhit, yüklenici, arsa sahibi veya belediyeler olarak sorumluluklarımızı hangi tanımlarla hatırlattığını hep beraber izledik. Cumhurbaşkanımızın bu konuşmasından sonra bir nedenle Çarşıbaşı Belediye Başkanımız Coşkun Yılmaz'ı aradım. 'Cumhurbaşkanımızın konuşma metnini sizin yazdığınızı düşünüyorum' dedi. Ben yazmadım ama ben Sayın Cumhurbaşkanımız ile Başbakan oldukları dönemlerde sağlık sektöründe çok toplantılara katıldım, onunla birebir çalıştım. Dolayısıyla Türkiye'ye nasıl baktığını öğrenmiş oldum. Sadece Cumhurbaşkanımızın değil, şehir plancılarının, akademik kariyerlerdeki öğretim görevlilerinin, imar konusunda dünya tecrübesi çok olanların tecrübelerini de görmüş oldum' şeklinde konuştu.
Asla pes etmeyeceğini ifade eden Gümrükçüoğlu, 'Bu konuda sonuna kadar mücadeleye devam edeceğim. Asla ve asla pes etmeyeceğim. Bu şehirde imar katliamını durdurmak asli vazifemizdir. Bu konuda basınımızda kamuoyu adına gerekeni yapmamıştır. Toplumun tüm kesimlerini bu konuda ayağa kalkmaya davet ediyorum' diye konuştu.