Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), KOBİ'lere 50 bin TL'lik faizsiz kredi imkanı sunuyor. 50 bin TL'lik faizsiz kredi imkanını değerlendiren Karadeniz Genç İş Adamları Federasyonu (KARGİF) Başkanı Levent Özden, Samsun Genç İşadamları Derneği (SAMGİAD) Başkanı Savaş Gömeç, Orta Karadeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ORKASİFED) Başkanı Emin Bahri Uğurlu ve Samsun Sanayici ve İşadamları Derneği (SAMSİAD) Başkanı Hüseyin Yalgın, desteğin KOBİ'ler için önemli olduğunu ancak amacına uygun kullanılması gerektiğini vurguladı.

MÜKEMMEL BİR GELİŞME
Böyle bir desteği beklediklerini ifade eden SAMGİAD Başkanı Savaş Gömeç, bir önceki desteğin kısıtlı ölçekli kaldığını söyledi. Başkan Gömeç, 'Tabanın daha genişletilmesi ve sayının yükseltilmesi, böyle zor bir dönemde mükemmel bir gelişme. Etrafımızdaki KOBİ'lerin çoğu bu gelişmeyi pozitif değerlendiriyor, çok doğru ve zamanında bir adım, can suyu da diyebiliriz. 2017 yılı zor koşullarda başladı, bu açısından bu destekler ciddi anlamda katma değer sağlayacak' ifadelerini kullandı.

CAN SUYU OLACAK
Son dönemde siyasi gündemde ve ekonomik konjonktürdeki daralmanın, reel sektörde ciddi tahribatlara yol açtığını belirten KARGİF Başkanı Levent Özden, yaşanılan siyasi hareketliliğin, yurtiçi ve yurtdışındaki dalgalanmaların iş dünyasını etkilediğini söyledi. Özden, 'KOBİ'lerin, yerel sektörün, yerel esnafın bu dönemdeki en büyük sıkıntısı finansmandır. Paranın maliyeti gerçekten çok yüksek, bu verilen kredileri önemsiyorum ama kredi faizlerinin kesinlikle düşmesi gerekiyor. Devletin KOBİ'leri ve yerel esnafı destekler nitelikteki, bu can suyu adımlarını önemsiyoruz, piyasalar rahat bir nefes alacaktır. Devletin ve KOSGEB'in, bu krediyi ihtiyacı olan doğru kişilere, doğru şekilde ulaştırması çok önemli. Hak eden varken, hak etmeyene bu desteğin verilmesi anlamsız olacaktır. Önemli bir destek ama uygulama noktasında hassas davranılması gerekiyor' dedi.

ÇARPAN ETKİSİ
DAHA FAZLA OLUR
Desteğin faydalı olacağını dile getiren SAMSİAD Başkanı Hüseyin Yalgın, 'Geçtiğimiz yılın son aylarında bu destekle ilgili herkes alabilirim şeklinde bir algıya düştü. İnsanların bir beklentisi oluyor ve bu beklentinin kırılganlığa dönüşmemesi lazım' dedi. Desteği alabilme kriterleri ve şartlarının baştan açık bir şekilde belli olması gerektiğine vurgu yapan Yalgın, 'Desteği alan esnaf veya firmalar, öncelikle borçları için kullanırsa verilen paranın çarpan etkisi daha fazla olur. Amacına uygun kullanılmalıdır, zaten devletimiz de desteği bu amaçla veriyor' diye konuştu.

ARTIK EKONOMİ KONUŞMALIYIZ
Herkesin bu desteğe ihtiyacının olduğunu söyleyen ORKASİFED Başkanı Emin Bahri Uğurlu, hatırla, gönülle bu işlerin olmaması gerektiğinin altını çizdi. Hukuk ve adaletin olmadığı yerde ekonominin sıkıntıya gireceğini belirten Uğurlu, 'Referanduma kadar hareketli bir süreç geçecek, referandumdan sonra ekonominin toparlanması lazım. Artık ülke olarak ekonomi konuşmalıyız. Eğer ekonomi konuşur hale gelmezsek durum kötü' şeklinde konuştu.

Zeynep Irmak ÖCAL