Petrol fiyatları, doların yükselişinden nasibini alıyor. Dolardaki dalgalanma petrol fiyatlarına zam olarak yansıyor. 6 ay içinde petrol fiyatlarında yüzde 25'lik bir artış olduğunu ifade eden Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Samsun Şube Başkanı Zafer Güler, dolardaki dalgalanmanın durması ve fiyatların düşmesiyle, petrol fiyatlarında da düşüş olacağını söyledi.

GİRDİ MALİYETLERİ ARTTI

Petrol fiyatlarının 6 ayda çok yükseldiğini ifade eden Başkan Güler, bunun sebebinin de ham petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş ve Türkiye'deki kur artışları olduğunu söyledi. 'Zam dediğimiz olgu otomatiğe bağlanmış bir mekanizmanın sonucudur, buna fiyat değişikliği demek daha doğru olur' diyen Güler, dolar artışının direk petrol fiyatlarına yansıdığını ifade etti. Güler, 'Haziran 2016 ile ocak sonunu değerlendirdiğimizde bu ara mesafede yüzde 25'lik bir artış oldu, bu artış tüketiciyi rahatsız etti. Ulaştırmadan sanayiye, tarımdan hayvancılığa kısacası bütün iş kollarındaki girdi maliyetleri arttı' diye konuştu.

20 LİTRE ALIRKEN 16 LİTRE ALIYOR

Hiçbir zaman fiyatların yükselmesini istemediklerini aktaran Güler, 'zam olduğunda akaryakıt istasyonlarının daha fazla kar elde ettiği' şeklinde yanlış bir algının olduğunu söyledi. Ancak aksine bir durum yaşandığını vurgulayan Başkan Güler, 'Bizim karımız 3 lira da olsa 21 kuruş, 5 lira da olsa 21 kuruştur. Onun için fiyat artışlarını hiç istemiyoruz hatta yükseldiğinde girdi maliyetlerimiz artıyor. Bugün ülkenin koşulları ve dışarıdan gelen petrol fiyatlarının yükselişi nedeniyle maalesef fiyatlar yükseliyor. Bu durum tüketicinin de zararına oluyor, tüketici aldığı malın daha azını almak durumunda kalıyor. Normalde 100 liraya 20 litre alırken, şu an da 16 litre civarında alıyor. Dolardaki dalgalanma devam ediyor, bazı dönemlerde ise düşüşler yaşanıyor. Bu düşüş devam ederse önümüzdeki günlerde fiyatlar aşağı inebilir' dedi.

Zeynep Irmak ÖCAL