Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı İshak Memişoğlu, Samsun'da düzenlenen bir yarışma sonucu 1979 yılında inşa edilen Site Camii ve Külliyesi'nin kaderine terk edildiğini söyledi. Caminin zemin katında bulunan ticari işletmelerinin gerçekleştirdiği düzenlemelerle eserin özgün yapısının bozulduğunu kaydeden Memişoğlu, ''Bırakın böyle bir esere, kent merkezinde herhangi bir esere yapılacak şeyler değil'' ifadelerini kullandı.

ESERE GECEKONDU USÜLÜ MÜDAHALE

Site Camii'nin döneminin mimari özelliklerini taşıyan çok önemli bir eser olduğunu kaydeden Memişoğlu, ''Bu yapı günümüze kadar belli koşullarda geldi ancak zaman içerisinde buradaki yerlerin özel mülkiyete devredilmesi sonucu oradaki kurumlar yapının orijinal yapısına ciddi biçimde müdahale etmeye başladı. Vakfa ait konferans salonunun ticari kuruma kiralanmasıyla, yapının o bölümünde salon olan duvarları yıkılarak cam haline getirildi. Diğer bölümlerde de eklentiler yapıldı. En sonun da Haber Gazetesi sayfalarında da yer almasıyla kaçak kat da çıkıldığını gördük. Diğer küçük işletmeler de çelik ilavelerle, tentelerle yapıya ciddi zarar veriliyor. Üstelik çoğu tabiri caizse gecekondu usülü yapılmış. Binanın cephesine müdahale ettiğinizde bu esaslı tadilata girer ve ruhsat gereklidir. Bunun takibinin belediyelerce veya mimarlarca yapılması lazım. Ama site camiisinin mimarı hayatta değil. Yapı, böyle kaderine terk edilmemeli. Ama oraya AVM yapıldıktan sonra kaderine terk edildi. AVM'nin çöp konteylerinin de hemen caminin yanında olmasını son derece saygısızca buluyorum. O çöplerin derhal oradan kaldırılması lazım'' diye konuştu.

CAMİ ÇÜRÜYOR!

Site Camii'nin restorasyona ihtiyacı olduğunu ifade eden Memişoğlu, ''Eser özgün yapısına kavuşturulmalı. Üstelik orası Samsun'un tam kalbi, şehrin imajına da yakışmayan görüntüler var. Bugün Gülsan Sanayi'yi kent estetiği açısından dert ederken, Site Camii'yi de dert edinmemiz lazım. Orada yapılacak olan iyileştirme çalışmalarıyla orası da değer kazanacak. Şu anda bina çürümeye terk edilmiş ve dökülüyor. Bu son derece üzücü. Gülsan Sanayi'ye Sultanahmet gibi bir cami yapma hayali kurmaktansa mevcut olanlarla daha iyi şartlarda hizmet vermek birinci koşul olmalı. Gerekiyorsa Gülsan'da da cami yapılır ama mevcut camiyi de çürümeye terk edilmemeli. Bu şekilde bakılmamaya devam edildikçe 10 yıl sonra 'Bakımsızlıktan ekonomik ömrünü tamamladı' diye yıkarlar. Bu şartlar altında o caminin geleceğe taşınması mümkün değil. Biz hem Site Camii'nin hem de Samsun'daki birkaç eserin de kültür varlıkları koruması altına alınmasıyla ilgili çalışmalar başlattık bu konuda yerel yönetimlerden de destek bekliyoruz. Bu eseri hep birlikte geleceğe taşımamız lazım'' sözlerini kaydetti.

Zerrin SOMUNCU