21-26 Şubat tarihleri arasında TÜYAP tarafından düzenlenen '3. Karadeniz Kitap Fuarı' Samsun ve bölgeden gelen kitapseverlerin yoğun ilgisiyle son buldu. Fuarın son iki gününde sevenleri ile bir araya gelen Samsunlu Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar, Samsun'da olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, "İnsanın toprağına ayağını basması farklı bir duygu. Bende de öyle oluyor. Samsun'da hep güzel anılarım var ve her geldiğimde aynı duygularla ayrılıyorum" dedi.

SAMSUN HER KONUDA ÖNDER

Samsun'un çok aydın bir kent olduğunu dile getiren Yarar, kentte düzenlenen kitap fuarının sevincini yaşadığını belirterek "Samsun her konuda önderlik etmiş bir şehirdir. İki gündür buradayım her yer dolu. İnsanlar saatlerce kuyrukta bekleyip kitap almaya çalışıyor. Ekonomik anlamda bazı problemler olmasına rağmen, hala kitap almaya para ayıran insanları ve bunların çoğunun hemşehrim olduğunu görmek beni çok mutlu etti. Bu fuar 9 günden aşağıya olmamalı. Kuyrukların bu kadar uzun olmasında sürenin azlığının da etkisi var" diye konuştu.

ATEŞİN DİBİNDEYİZ

Sadece Türkiye'nin değil, dünyanın kötü bir yıl geçirdiğinin altını çizen Yarar, "Dünyada terör olayları inanılmaz derecede artmış durumda. İnsanlar seyahat etmekten vazgeçmiş durumda. Ekonomik anlamda birçok yer çok kötü etkilendi. Avrupa ateşten bu kadar uzak olmasına rağmen sıkıntı yaşadı. Ama biz ateşin dibindeyiz. Yine de halkımız fazlasıyla sabırlı, metanetli ve çalışkan. Ve bu süreci de doğru şekilde atlattık. Bundan yaklaşık 1 yıl önce bu ülke bir darbe girişimi yaşadı. Hemen arkasından da Fırat Kalkanı Harekatı'nı icra etti. Terör örgütleriyle inanılmaz bir şekilde mücadele etti. En azından son zamanlarda terörün beli kırılmış haldeyiz. Bunu da tarihe not etmekte fayda var" ifadelerini kullandı.

SAMSUN BURNU KANAMADAN ATLATTI

Samsun'un 15 Temmuz sürecinde tepkisini net olarak koyduğunu vurgulayan Yarar, "Samsun'da darbe girişimine katılan çok fazla bir grup olmadı. O yüzden burnu kanamadan atlattı. 15 Temmuz sürecinde gösterilen başarı bütün Türkiye'nindir. Çünkü Samsunluların büyük bir kısmı kentte yaşamaz. Samsun'da sokağa çıkmamışsa, Vatan Caddesi'nde, Ankara'nın bir sokağında mücadele etmiştir" dedi.

TERÖR GLOBALLEŞTİ

Yaşanan güvenlik olaylarını dünya ile kıyaslamanın daha doğru olacağına dikkat çeken Yarar, Samsun'un bu konuda başarılı sınav verdiğini ifade etti. Yarar, "Dünyanın her yerinde eylemler oluyor artık. Engelleyemiyorsunuz çünkü terör globalleşti. Terör artık bir bölgede kalmıyor ve başka alanları da. O yüzden söyleyeceğim tek şey, dünya terörü engellemek için çaba sarf etmedikçe ülkelerin bunları tek başlarına yenmeleri mümkün değil" şeklinde konuştu.

BOYNUMUN BORCUYDU

'Darbenin Kayıp Saatleri' kitabından elde edeceği geliri Samsun Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağışlayacağını kaydeden Yarar, "15 Temmuz sürecine anlatan bir kitap yazdım. İnsanlar tarfından çok okundu ve belli bir aşamaya geldi. Buradan gelecek bütün geliri Samsun'da eğitim ile ilgili bir yere aktaracaktım. Burada Milli Eğitim Müdürlüğü'nden gelen arkadaşlarla son görüşmeleri yaptık. Bu hafta içerisinde protokol yapacağız. Onların önereceği bir model ile o parayı hesaplarına aktaracağım. Çünkü bu kitabı yazarken tek amacım insanların FETÖ'nün gerçek yüzünü öğrenmelerini sağlamaktı. Bu benim boynumun borcu. Bu örgütün beslendiği şey kara propaganda. Bunu ellerinden almak istiyorsanız ortaya belge koyacaksınız. Ben de bu kitap ile birlikte belge koymaya çalıştım. Allah bana bunu nasip etti. Samsun'a faydamız olması hemşehiriniz olarak beni memnun ediyor" dedi.

YENİ KİTAP HAZİRANDA

Mete Yarar, yeni kitabını haziran ayında çıkarmayı planladığı söyleyerek, "İlk kitabım olan 'Son Gün'ün devamı var. Şu ana kadar onun üçlemesini bitirmiş olacaktım. Ama darbe girişimi oldu ve onun kitabını yazmak zorunda kaldım. Bunların hepsi devam kitaplarımın arasına girdi. Şu anda ilk kitabımın devamını yazacağım. O üçleme bir kitap ve herkes merakla bekliyor. Bir aksilik olmazsa haziran ya da eylüle yetiştirmeye çalışacağız" diye konuştu.

Emre PANK