İçişleri Bakanı Efkan Ala, AK Parti Genel Merkezi'nde Doğu ve Güneydoğu illeri milletvekilleri ile gerçekleştirilen toplantı sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı.

Cizre ve Sur'da devam eden operasyonlarla ilgli konuşan Ala, şu ifadeleri kullandı:
'Oralarda tamamen temizlenen hendek, çukur yüzde 99. Çukurların doldurulması barikatların kaldırılması ve bomba düzeneklerinin imhası yüzde 99'a ulaşmıştır. Kaldı yüzde 1. Bugün 80-100 ev civarında bir yer kalmıştır. Orası da birkaç gün içerisinde temizlenecektir. Bütün sıkıntı bu sona gelmiş olmaktır. Biran önce bu sona gelmiş ve başarıya ulaşmak üzere olan terörle mücadeleyi sekteye uğratmak için anlaşılıyor ki bir kurgu yapılmış ve bu da ortaya çıktı. Bizim için yaralı yaralıdır. Biz yargılama mercii değiliz. Alırız yaralıyı kimse götürür önce tedavi eder sonra bu teröristse yargılanır, vatandaşsa evine gönderilir.

Onun için yaralıyı yaralı olarak değerlendiririz, teröristi terörist, vatandaşı vatandaş olarak değerlendiririz. Böyle zihinleri karıştırarak bizim de karışık işler yapacağımızı düşünenler yanılıyor. Biz berrak tertemiz doğru dürüst iş yaparız. Bizden duyduğunuzu haberleştirin. Elbette orada o bölgede teröristlerin etkin isimleri var. Bu bilinmeyen bir şey değil. Binayı siz biliyor musunuz? O algı yönetiminin bir parçası. İmaj haline getirmek. Bir bina yok ki orada 80-100 bina arasında bir bölge kaldı. Onların herhangi birisinin içerisinde bu söylediğiniz kişiler var. Zaten bizim istihbarı bilgilerimiz de bu yönde.

"DURDURMANIN KOLAY YOLU VARDIR"

Sonuçta oraları bu hale getiren, yaşanmaz hale getiren terörist örgütün kendilerine göre bu işi en başta yapanları ele başları orada. Onun içinde 'çok fazla ses çıkararak belki bunu durdurabilir miyiz?' diye uğraşıyorlar. Bunu durdurmanın kolay yolu vardır. Oy aldıkları vatandaşa bu eziyeti yapanlara karşı duracaklar kendilerini sandıktan Meclise gönderenlere vatandaşlarımıza belediye başkanı seçilen belediye meclisi üyesi seçen vatandaşımıza sorumluluklarını yerine getirecekler. Onların bu eziyeti çekmelerine sebep olanların karşısında duracaklar ve çukurları dolduracaklar, silahları bırakacaklar.

"ONLARA SORMAK LAZIM"

Barikatları ortadan kaldıracaklar, bomba düzeneklerini ortadan kaldıracaklar. Ondan sonra bu mesele bitecek. Bu problemlerin olmadığı yerlerde hiçbir şikayet duyuyor musunuz? Bizim güvenlik güçlerimizden, bizlerden kaynaklanan şikayet duymuyorsunuz. Biz insanı yaşat ki devlet yaşasın diyenlerdeniz. Biz insanımıza hizmet için siyaset yapıyoruz. Yoksa derdimiz ne. Derdimiz milletin derdi. Milletten oy alıp teröristlerin arkasında duran, kullandığı dille onların alanlarını açan onlara manevra alanı kazandıranlara soru sormak lazım.

Neden teröre karşı durmuyorsunuz, insanların çocuklarının alınıp terörist yapılmasına neden yol açıyorsunuz? O çukurları kazanlar milletin önüne, mahalleliye çukur kazıyor. Birkaç gün içerisinde Cizre'nin biteceğini düşünüyoruz. Sur'da belki bir iki hafta alabilir. Orada da yüzde 85-90'lara geldi. Cizre yüzde 99 civarında"