Bafra'ya bağlı Türbe mahallesinde bulunan Selçuklu dönemine ait 634 yıllık Emirzabey Türbesi'nin giriş kapısı üzerinde üç parça mermer üzerinde kitabesinde 1381'de Emirza Bey'in vebadan ölen yakınları için yaptırdığı yazıyor.

Dörtgen planlı moloz taştan yapılan türbe içerisinde Selçuklu düzeninde yapılmış 16 lahit mezar bulunuyor. Defineciler tarafından yapılan kazılar sonucunda üzerinde ayetler yazılı mezar taşları tahrip edilmiş ve kemikler etrafa saçılmış durumda.

Türbe Mahallesi Muhtarı Cetin Alaca, "Türbenin yapılması için Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne dilekçemizi verdik. Daha önce de çalışmalar yapılmış ama yapılan bir şey olmamış. İçine girip gördüğümüzde perişan bir durum olduğunu gördük. Bu da üzücü bir durum. Yapılması konusunda dilekçeyle başvuruda bulunduk. Mahalle olduktan sonra Vakıflar'a devroldu. Devrolduğu için bizim müdahale hakkımız yok. Müdahale hakkımızda olsa yapma gücümüz yok. Ancak Vakıflar'dan bize gelen yazıda 2016 yatırımına alındığı belirtiliyor. Bu da bizim için çok sevindirici bir durum" dedi.

Alaca şöyle devam etti: "Bizi üzen, buranın definecilerin uğrak yeri olması. Kazılmaması gerektiği halde defineciler tarafından talan edilmiş. Perişan bir durumu var. Bu durumun ortadan kaldırılarak güzel bir şey olacağına inanıyoruz" şeklinde konuştu.

VAKIFLAR SAMSUN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN GÖNDERİLEN YAZI

Vakıflar Samsun Bölge Müdürlüğü'nden mahalle muhtarına gönderilen yazıda ise, "Mahalle mezarlığı olarak da kullanılan türbenin bulunduğu 3 bin metrekarelik alana türbenin koruma alanı tespit edilinceye ve restorasyon projelerinin Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'na onaylatılmasına kadar türbe bahçesine cenaze defni yapılmamasına karar verildi" ifadelerine yer verildi.