Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in ekmeğin maliyetinin 61 kuruş olduğunu ve ekmeğin gereğinden pahalı satıldığını açıklamasının ardından Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Yılmaz Yiğit, Bakan Çelik'in açıkladığı maliyet fiyatlarının belediyelerin ekmek fırınları için geçerli olduğunu belirterek, esnaflar için aynı maliyetin söz konusu olmadığını söyledi.

'DEVLET BİZE UNU BEDAVA VERİRSE...'

Bakan Çelik'in açıkladığı fiyatlara ekmek satmanın mümkün olmadığını belirten Başkan Yılmaz Yiğit, '1 aydır ekmek üzerinden değişik söylentiler çıkıyor. Bunun en büyük sebebi de işe hakim olmayan kişilerin bireysel açıklamalarıdır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik de bu açıklamaların ardından bir açıklama yapma gereği duydu. Ancak Bakanımızın kaçırdığı nüans, Türkiye genelindeki belediyelere ait 'halk ekmeklerin' üzerinde maliyet çıkartıldığı zaman bu bizim normal fırınların maliyetlerine uyma şansı yok. Bakan Bey'in söylediği 61 kuruşluk maliyet, bizim 3 sene önceki maliyet fiyatlarımızı anlatıyor. Biz, 2014 yılının Kasım ayında OMÜ Ziraat Fakültesi'nden resmi bir maliyet raporu çıkarttık. Bu raporda bizim fırınlarımızın maliyeti 83 kuruş olarak belirlendi. 1 seneden daha fazla bir süre önce yapılan maliyet raporunda fiyat 83 kuruş çıkarken, maliyetin bu günlerde 61 kuruş olma şansı yok. Devlet bize unu bedava verirse ancak Bakan Bey'in verdiği maliyetlere ekmek satabiliriz' diye konuştu.

'ZAM YAPMAYI DÜŞÜNMÜYORUZ'

Ekmeğin fiyatının en fazla 1 lira 25 kuruş olacağını belirten Yiğit, 'Şu anda Samsun'da ekmeğe zam yapmayı düşünmüyoruz. Biz ekmek yaparken sadece yerli buğdayı kullanmıyoruz. İthal ettiğimiz buğdaydan elde ettiğimiz unla birlikte yerli unu karıştırarak ekmek elde ediyoruz. Un fiyatları bu seviyelerde devam ederse zam yapmayı düşünmüyoruz. Bundan 1 sene önce unun çuvalını 56 liraya alırken şu anda fiyatlar 65 lira oldu. Bu fiyatlar 70 lirayı geçtikten sonra biz de bazı şeyleri gözden geçirmek zorunda olacağız. Devletin ilk önce bunun önüne geçmesi lazım' şeklinde konuştu.

Samsun'da ekmeğe son olarak 2014 yılının Kasım ayında yüzde 25'lik bir zam yapılmış ve ekmek fiyatı 1 liraya çıkmıştı.