TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkarın hizmet verme ve üretim aşamasında en önemli maliyetlerinden olan elektrik ve akaryakıt giderlerinin olduğunu belirtti.

Bendevi, 'Benzin, mazot için ödediği vergiler ve elektrik faturalarındaki gider kalemleri esnafın maliyetlerini yükseltiyor. Esnafın ayakta kalabilmesi ve istikrar için ek külfetlerin 5 yıl kaldırılması gerekir. Esnafımıza verilecek ucuz akaryakıt ve indirimli elektrik tarifesi uygulanması ile maliyetler azalır, enflasyon düşer, vatandaşa ucuzluk olarak yansır' dedi.

VERGİ YÜKÜ ENGEL
Dünyada petrol fiyatlarının 147 dolar seviyesinden 28 dolar kadar hızla düşmesine rağmen vatandaşın cebine yansımadığını anlatan Palandöken, 'Petrol fiyatları gerilemesine rağmen 1 litre benzinin yüzde 66.4'ünün, motorinin ise yüzde 62.1'inin ÖTV, KDV olarak devletin kasasına gitmesi petrol fiyatındaki düşüşün vatandaşa yansımasını önlüyor. Akaryakıt fiyatlarındaki vergi yükü hafiflemediği sürece diğer ürünlerin maliyetleri de ucuzlamayacak. Oysa akaryakıt fiyatları ucuz olsa piyasa hareketlenir, vatandaş ucuza seyahat eder, nakliye düşer, maliyetler düşer, fiyatlara olumlu yansır' diye konuştu.