Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı(OKA) ortaklığında yürütülen Kayıtlı İstihdam İçin Ortak Fayda Diyalog ve İşbirliği Projesi'nin Ağ Oluşturma Faaliyetleri kapsamında 'Kayıtlı istihdam Çalıştayı' yapıldı.

En temel sorun istihdam

Kamu ve özel sektör kuruluş temsilcileri, üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve meslek odası temsilcileri, işsiz kişilerle, istihdam piyasasında aktif olarak çalışan temsilcilerin katılımıyla Samsun'da bir otelde iki gün sürecek olan çalıştayın açılışında konuşan Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Kemal Şahin, istihdam için üretimin önemli olduğuna vurgu yaptı. Oda olarak kentin kalkınmasına yönelik çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Şahin, 'Bu bağlamda pek çok proje geliştiriyor ve uyguluyoruz. Bugün de ülkemiz gündemini de en temel sorun olarak teşkil eden istihdamı konuşmak üzere sizlerle birlikteyiz. Her ne kadar projemizin ana hedefi kayıt dışı istihdamı azaltmak olsa da her yönüyle istihdam ülkemizin ekonomik sosyal ve kültürel gelişimi bağlamında en önemli husus. Bu nedenle çok yönlü ve çok taraflı olarak değerlendirmek gerekiyor meseleyi. Biz de bu projemizin faaliyetlerini gerçekleştirirken konuyu çok yönlü ve çok taraflı olarak değerlendirdik' dedi.

Amaç farkındalık oluşturmak

Konuşmasında proje kapsamında yürüttükleri faaliyetleri katılımcılarla paylaşan Mustafa Kemal Şahin, 'Alternatif olarak girişimcilik eğitimleri, işgücünün niteliğini artırmak adına kişisel gelişim eğitimleri, işveren kapasitesini geliştirmek adına kurumsallaşma eğitimi, istihdam piyasasının akademik bağlamda incelenmesi ve sektörel ve sektörler arası analizler gibi pek çok çalışma gerçekleştirdik. Temennim o ki, işletmelerimiz daha fazla üretme kapasitesine erişebilir, uluslararası pazarlarda daha fazla yer edinebilir ve bugün Türkiye'nin gündemini teşkil ettiği üzere ortaya konulan istihdam hedefinin çok daha üzerinde istihdam sağlayabiliriz. İşveren dünyasını temsil eden taraf olarak hiç şüphesiz gönlümüzden geçen işsizlik oranının sıfır seviyesinde olmasıdır. Bu anlayışla geliştirdiğimiz projemizle istihdam piyasasının tüm taraflarını bir araya getirerek işbirliğinin sağlanması, kayıt dışı istihdam konusunda farkındalık ve bilinç düzeyinin artırarak kayıtlı istihdamın artırılmasını amaçlıyoruz. Çalıştay boyunca bu süreç içerisinde yapmış olduğumuz etkinliklerde edinmiş olduğumuz bilgi ve birikimleri değerlendirme imkanı bulacağız. Umarım eğitim sonucunda önemli kazanımlar elde etmiş oluruz. Zira sonuçları şüphesiz ilgili makamlarla paylaşılacaktır' diye konuştu.

Araştırma sonuçları değerlendirildi

Ardından ise, Proje Koordinatörü Mehmet Huntürk, proje hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Daha sonra da, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Umur Aşkın, proje kapsamında gerçekleştirilen hane halkı kayıt dışı istihdam araştırması analiz sonuçları ve işveren kayıt dışı istihdam araştırma sonuçları hakkında katılımcılara bilgi verdi. Çalıştay da ayrıca, sektörel ve sektörler arası analiz sonuçları üzerine görüş alışverişinde bulunuldu.