16 Nisan'da yapılacak anayasa referandumu öncesi siyasi partilerle buluşan MAGİDER'in ilk konuğu Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Erkan Akçay oldu. Kent Park'ta bulunan Kanyon'da düzenlenen programa Akçay'ın yanı sıra MHP Manisa İl Başkanı Erkan Öztürk, MHP Şehzadeler İlçe Başkanı Şener Özten ve MHP Yunusemre İlçe Başkanı Buğra Çelikkanat yer aldı.
MAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Ayberk Aloğlu, anayasa referandumuyla ilgili MHP'li Akçay'dan sonra önce Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, daha sonra da Adalet ve Kalkınma Partisi Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) Üyesi ve Manisa Milletvekili Murat Baybatur ile bir araya geleceklerini kaydetti.
Referandumda bir karar vermek için böyle bir çalışma yaptıklarını belirten Aloğlu, 'Birbirinden farklı tüm görüşleri dinleyip bu istişareler sonucunda topyekün bir karar verme niyetindeyiz. Tabi hepimizin derdi milletimiz, hepimizin derdi vatanımız. Şüphemiz yok ki siz de zaten bu yüzden bir siyasi partinin içindesiniz. Vatanımız, milletimiz için çıkacak karar hayırlı olur. MAGİDER, 56 kişilik üyeyle kurulmuş bir dernektir. Geçen sene 44 proje ve faaliyette bulunarak, Ege Bölgesi'nde en çok proje bitiren dernek oldu. Önümüzde bir proje daha var. Manisa'ya Konya Torku gibi bir kooperatif kazandırmak. Bunun için de görüşmelerimiz sürüyor. Hem çiftçimizi kalkındıracak olan bu proje, ülkemizin tarımını da artırmaya yönelik olacak. Üyelerimizin hiçbirinin ne FETÖ'yle ne de PKK'yla bağlantısı yoktur. Gitmiş olduğumuz yolunu doğru olduğunu görüyoruz' dedi.

'Çift başlılık vatan kaybına yol açacaktır'
MHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Erkan Akçay, anayasaya tarihsel açıdan bakmak gerektiğini söyleyerek, günlerden, şahıslar üzerinden bakılmaması gerektiğini vurguladı. Devletin zirvesinde ilk günden itibaren çift başlılığın devam ettiğini vurgulayan Akçay, 'Bu çift başlılığın devam etmesi halinde bu durum bir vatan kaybına yol açacaktır. Bundan dolayı MHP olarak buna, dün, bugün ve yarın perspektifi içinde bakıyoruz. Yeni anayasaya ihtiyaç olduğu için ortaya çıktı' ifadelerini kaydetti.

'İstikrarlı hükümetler gerekiyor'
94 yıllık Cumhuriyet boyunca 65 hükümetin kurulduğuna dikkat çeken Akçay, bu durumun ülke yönetiminde bir sıkıntı olduğunu gösterdiğini söyledi. Ortalama hükümet süresinin 1,4 yıl olduğunu kaydeden Akçay, 'AK Parti, 2002'den beri tek başına iktidar. AK Parti bile bu süre zarfında 8 hükümet değiştirdi. Bu da ortalama 1,7 yılı tekabül ediyor. Bu durum gösteriyor ki istikrarlı hükümetler gerektiriyor. Tek başına iktidar olmak dahi siyasi istikrar sağlamakta yeterli değil. Bu neyi anayasa bana göre hükümet reformu dediğimiz cumhurbaşkanlığı sistemidir. Mevcut sistem krizlere gebedir ve sık sık darbelerin yaşanmasına neden olmuştur' diye konuştu.
94 yıldır cumhurbaşkanı ile hükümet ilişkilerinin hep sıkıntılı olduğunu vurgulayan Akçay, aynı zamanda bugüne kadar yapılan bütün cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de az ya da çok sorunlu olduğunu söyledi. Yeni sistemin çift başlılığı ortadan kaldıracak bir sistem olduğunu belirten Akçay, 'Cumhuriyet rejimi güçlendirecek bir sistemdir. Yasama ve yürütme ayrılığını daha artacak ve güçlenecek. Güçlü meclis, güçlü yönetim diyebiliriz' dedi.
MHP'li Akçay, ayrıca MAGİDER üyesi gençlerin sorularını da cevaplandırdı. 'Referandumdan 'Evet' çıkarsa yeni sistem için erken seçim gündeme gelebilir mi?' sorusuna Akçay, 'Erken seçimin olmasına mani bir hal yok. Çünkü bu anayasa değişikliğiyle erken seçim yapılması gibi yapılamaz diye bir madde koyamazsınız. Bir kere demokratik olmaz. Hukuki olmaz. Ülkenin ihtiyacı olursa olabilir de olmayabilir de. Ama şuanda gündemde öyle bir şey söz konusu değil. Tek bir amacımız var. Ülkemizin daha iyi bir geleceğe sahip olmasını sağlamaktır' dedi.
Akçay, MAGİDER'i tanımaktan dolayı mutlu olduğunu belirterek, etkinliklerini daha fazla takip edeceğini kaydetti.

MAGİDER’den referandum öncesi siyasilerle buluşma