Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, referandum ziyaretleri kapsamında bir dizi program gerçekleştirdiği Samsun'da, Haberaks TV'de canlı yayınlanan ve Haberaks TV Genel Yayın Yönetmeni Fatih Korkmaz'ın sunduğu ''Gündem Özel'' programının konuğu oldu. Programdan önce, bir süre Haberaks TV çalışanlarıyla sohbet eden Bakan Kılıç'ı ve beraberindeki Samsun Valisi İbrahim Şahin ve AK Parti Samsun İl Başkanı Muharrem Göksel'i, Haber Medya Satış ve Pazarlama Direktörü Hülya Hacıoğlu, Haberaks TV Genel Yayın Koordinatörü Fatih Korkmaz, Haber Medya Haber Müdürü Onur Nurdemir, Haber Radyo Genel Yayın Yönetmeni Cumhur Kocaoğlu karşıladı. Karşılamanın ardından canlı yayına konuk olan Bakan Kılıç, Türkiye gündemi, referandum süreci ve Samsun yatırımlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.



MİLLİ İRADENİN EN ÜST YANSIMASI

Tüm AK Parti milletvekillerinin imzasıyla meclise getirilen Anayasa değişikliği pakediyle alakalı halk oylaması sürecini başlattıklarını hatırlatan Bakan Kılıç, ''Başbakanımızın da dediği gibi 'Vekiller görevini yaptı, söz asillerde yani millette' Çünkü biz hep egemenlik kayıtsız şartsız milletindir diyoruz. Sayın Bahçeli, sistemin ülkemizin geleceğine vereceği ivmeye inandığı için destek vereceklerin açıkladı. Anayasa değişikliğini meclisten geçirirken, CHP'nin ortaya koyduğu argümanlara baktığınızda, millete güvenmedikleri aşikar olan bir argüman yapısıyla orada çalıştıklarını gördük. Biz Anayasa değişikliği teklif maddelerinin çok yerinde ve doğru olduğunu düşünüyoruz. Vatandaşımızın bunu kabul etmesi durumunda, millet doğrudan yürütmenin başını kendisi seçecek'' dedi.



8 MİLYON GENCE HAKKINI VERİYORUZ

18 yaşındaki gençlerin meclise milletvekili olarak girmesinin gençlerin hakkı olduğunu savunan Bakan Kılıç, ''Seçilme yaşı eskiden 30'du, 2002 yılında iktidara geldiğimizde bunu 25'e biz indirdik. 18 yaşındaki her genç kendi yaptıklarından sorumlu. Biz gidip onlardan oy istiyoruz, seçebilirsin diyoruz ama seçilmeye gelince 'bir dakika bekle' diyoruz. Bu bir çelişki. 18-25 grubundaki gençlerimizin ilk bakacağı madde bu olmalı. 8 milyona yakın gencimiz var. Türkiye şu anda Avrupa'da en genç nüfusa sahip ülke ve alttan da gençler gelmeye devam ediyor. Peki parlamenter sistem temsilse, neden 8 milyon oy verme hakkına sahip gencin temsil edilmesine 'hayır' diyorsunuz? Seçme hakkına sahip olan kişilere seçilmezsiniz demek içerisinde çelişiyor. İstikrar unsurunu hayatta tutamayacak yapılardan çıkıp istikrarı getirecek olan ve milletin doğrudan hükümetinin, devletinin başını seçtiği bir yapıyı öneriyoruz'' şeklinde konuştu.



GÖREV SÜRESİ BELLİ BİRİSİ NASIL DİKTATÖR OLUYOR?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yıllardır dile getirdiği sistemle alakalı ikna olduğunu düşündüğünü söyleyen Kılıç, ''Sayın Bahçeli, 'Türkiye'nin geleceği için bu lazım, kısır çekişmelerden kurtulmamız gerekiyor' diyor. Muhalif yaklaşanlar diyorlar ki, 'Her şeye hükümetin doğrudan yetkisi olacak, hiçbir kontrol mekanizması olmayacak.' Bu koskoca doğru olmayan bir bilgi. Meclis orada, meclis kuvvetleniyor ve yasaları meclis yapıyor. Getirmeye çalıştığımız modelde Cumhurbaşkanının yasa yapma yetkisi yok. Sadece bütçe kanunlarıyla alakalı teklif verme yetkisi var. Diğerlerinin hepsi meclisin elinde. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi kanunla çelişmesi durumunda kanun geçerli. Hatta, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ve kanun aynı konuda çıkartılmışsa kanun geçerli. Bugün bakanlar kurulu kararı var, bu da onun bir türevi. Burada bir fark var, millet kendi devlet başkanını ve hükümet başkanını doğrudan seçiyor. Yetki vererek '5 yıl görev yapacaksın. 5 sene sonra bakacağım yaptıklarına, belki bir daha seçilirsin' diyor. Çirkin birtakım kelimelerle, Cumhurbaşkanımızın şahsında eleştiriler yapılıyor. Diktatör deniliyor. Seçilme ve görev süresi belli birisi nasıl diktatör oluyor? Ağzıma bile almak istemiyorum bu kelimeyi'' dedi.



CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN MART AYINDA SAMSUN'DA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Samsun programı hakkında da bilgi veren Bakan Kılıç, ''Şu an tarih kesin olmamakla beraber mart ayının ikinci yarısı olarak planlanıyor. Başbakanımızın şu anda Samsun için bir programı öngörülmüyor, diğer programlar için de genel merkezimiz şu anda çalışıyor. Ben de geçtiğimiz günlerde Sayın Başbakanımızla birlikte Zonguldak ve Sinop'taydım. Şu anda Samsun'da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye'nin her şehrine gitmeye çalışıyorum. Bugün 3 programa katıldım. Vatandaşlarımızla bir araya geldiğimizde, bize gösterdikleri yakınlık ve ilgi üst seviyede. Bu anlamda tüm vatandaşlarımıza teşekkür ederim. Demek ki biz tezlerimizi doğru anlatıyoruz, samiyetimize güveniyorlar bundan dolayı da ayrı bir mutluluk yaşıyoruz. Sadece Samsun'da değil her şehirde öyle. Bizimle aynı fikirde olmayan vatandaşlarımız da öyle. Yanımıza gelip, biz şöyle düşünüyoruz diyorlar. Biz de onlara elimizden geldiği kadarıyla anlatıyoruz. Peki deyip ayrılıyorlar. Bu olması gereken şey'' diye konuştu.

SAMSUN'DA 500 MİLYON TL'LİK YATIRIM GERÇEKLEŞTİ

Samsun'u yaz aylarında çok önemli bir organizasyonun beklediğini hatırlatan Bakan Kılıç, ''Olimpiyat komitesi tarafından dünyanın 3. en büyük organizasyonu olarak kabul edilen bir olimpiyat. Şu anda yapılan son çalışmalarda, daha önce katılmamak konusunda karar almış olan ülkelerden ABD ve İngiltere katılım kararı aldı. 82 ülkeye ve 5 bin sporcuya yaklaştı katılım sayısı. Bu sayıda artış olabilir. Samsun'daki tüm tesisler kullanılacak, Samsun'un hem ekonomisine hem de uluslararası tanıtımına katkıda bulunacak. Sporcularla birlikte gelecek olan kafilelerle birlikte şehrimize gelen insan sayısı 10 bini rahatlıkla geçebilir. İzleyicilerle birlkte 100 bin kişiyi rahat bulacak. Buradaki en önemli unsurlardan birisi şu geçen hafta İngiltere'nin İşitme Engelliler Federasyonunun organizasyonla ilgili kendi internet sitesine koymuş olduğu rapor. Türkiye ve Samsun'dan büyük memnuniyetle ve gururla bahsediyor. Ne kadar iyi bir organizasyon altyapısı olduğunu ve organizasyonun da çok iyi olacağına inanıyorlar. Tesislerin dünyada gördüklerinin en iyisi olduklarını dile getiriyorlar. Uluslararası olarak Türkiye bu kadar çok yıpratılmaya çalışılırken, olimpiyatlar Türkiye için çok pozitif bir gündem. Şehrimizin de buna dört elle sarılması lazım. Tüm hemşehrilerimden buna destek vermelerini bekliyorum. Samsun'umuzu en güzel şekilde bu organizasyona hazırlamamız lazım. Turistlik anlamda baktığımızda şu anda haziran-temmuz aylarında konaklamak için yer bulmanız mümkün değil. Esnafın da gelecek yabancı misafiri ağırlamaya hazırlanması gerekiyor. İnanıyorum ki bu zamana kadar yapılmış en güzel İşitme Engelliler Olimpiyatını yapacağız. Son iki yılda Samsun'a 120 milyon TL'lik yatırım gerçekleşti. Diğer yatırımlarla birlikte 500 milyon TL'lik yatırımı Samsun'a kazandırdık diyebilirim. Stadyumla ilgili de, evet biraz geciktik. Ben de erken bitirmek istiyordum. Ama bazen her istediğiniz olmuyor. Çok hızlandık ve sona doğru yaklaştık. Yüklenici firmaya büyük sorumluluk düşüyor. Buradan da onlara seslenmek istiyorum, artık bunu hızlı biçimde götürmeleri gerekiyor. Samsun stadyumunda şöyle bir özellik oluyor, birçok eksik nokta çok özel hazırlanıyor. Çimleri şu an kök salmış durumda. Bittiğinde her şeyiyle hazır olan bir stadyum olacak. Ümit ediyorum yazın yapacağımız olimpiyat açılış seromonisinde bize çok güzel hizmet verecek'' sözlerini kaydetti.

STADIN AÇILIŞINI CUMHURBAŞKANI YAPACAK

Samsunspor'un bir yere gelmesiyle alakalı etkinliklerde tüm şehir katkı vermek durumunda olduğunu ifade eden Bakan Kılıç, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: ''Sadece bir kurum veya bir iki kişi yapamaz. 'Biz ne yapalım' denilemez. Bazen öyle haksızlık oldu böyle haksızlık oldu. Gidip takımına destek ol, resmi forma al, atkı al; stadyumda destekle. Cezaya götürecek hareketleri yapmayacağız, destek için ortaya konulan emekler boşa gidiyor. Sporcularımız bu noktada çabalarını ortaya koyuyor. Bakın desteklerin sonucunda başarılar da yavaş yavaş gelmeye başlıyor. Daha iyi başarılar gelecek inşallah. Tabi tüm takımlarımıza başarılar diliyoruz ama benim şehrim Samsun, şehrimin takımının başarılı olmasını istemek de en doğal hakkım. Stadımızın açılışını da Sayın Cumhurbaşkanımız gerçekleştirecek. Son olarak ben tüm hemşehrilerimizden şunu rica ediyorum. Samsun'da çok büyük bir çalışmanın içerisinde, siyasi anlamda da örnek olarak bu çalışmaları yapan bir şehiriz. Bugüne kadar muhalefet veya farklı siyasi görüşlere sahip vatandaşlarımızın iyi bir şekilde yaşadıkları, fikirlerini çok seviyeli biçimde aktardığı yaklaşımlar içerisinde siyaset yaptık. Bundan sonra da böyle olmasını istiyoruz. Bizim görüşümüz bu Anayasa değişikliğinin halk oylamasından evet olarak çıkması. Bu anlamda vatandaşlarımızdan destek istiyoruz. Doğrusunun bu olduğuna inanıyoruz, herkesin argümanlarımızı dinleyip karar vermelerini ve kimlerin nerede hangi argümanları dile getirdiklerine dikkat etmelerini özellikle rica ediyorum. Ben inanıyorum ki 16 nisanda milletimiz, ülkemizin geleceğine ve gelişmesine katkıda bulunacak sonuca evet diyecek, bundan gerçekten ümitliyim. Bu süre içerisinde de güzel bir kampanya dönemi geçiririz.''

Zerrin SOMUNCU