Yeni Kanun Hükmünde Kararnameler-KHK'lar geliyor. Yeni KHK'larda OHAL'in uzatılmasına ilişkin düzenleme de var. Başbakan Binali Yıldırım yaptığı son dakika açıklamasında OHAL'in 3 ay daha uzatılacağını duyurdu.

YENİ KHK'LARDA NE VAR?

NTV canlı yayınında konuşan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli yeni KHK'larnı içeğine ilişkin şunları söyledi: "Şu an itibariyle kesin olarak şu konu vardır demek mümkün değil. OHAL'le bağlantılı konular gündeme geliyor. İhraç da iade de olur" dedi.
Canikli canlı yayında Başbakan Yıldırım'ın aksien OHAL'in uzayıp uzamayacağına ilişkin herhangi bir kararın da olmadığını söylemişti.

OHAL KAÇ KEZ UZATILDI?

15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilk OHAL kararı 21 Ağustos'ta yürürlüğe girmişti. 90 günlük ilk OHAL kararı 19 Ekim'de sona ermiş, hükümet 19 Ekim günü saat gece yarısı 01.00'den itibaren 90 gün süreyle OHAL'in uzatılmasına karar vermişti. 19 Ocak'ta sona eren ikinci OHAL kararı 19 Nisan 2017 günü sona erecek. Hükümet 16 Nisan 2017'de yapılacak olan anayasa referandumundan 3 gün sonra bitecek olan ikinci OHAL süresini 3 ay daha uzatarak 3. OHAL dönemini ilan edecek.

Olağanüstü hal, bazı temel hak ve özgürlükler ilgili KHK'lar yoluyla kısıtlama getirme imkanı tanıyor.

- Gazete, dergi, broşür, kitap, el ve duvar ilanı ve benzerlerinin basılmasını, çoğaltılmasını, yayımlanmasını ve dağıtılmasını yasaklamak veya izne bağlamak.
- Söz, yazı, resmi, film, plak, ses ve görüntü bantlarını ve sesle yapılan her türlü yayımı denetlemek, gerektiğinde kayıtlamak veya yasaklamak.
- Her nevi sahne oyunlarını ve gösterilen filmleri denetlemek, gerektiğinde durdurmak veya yasaklamak.
- Toplantı ve gösteri yürüyüşlerini yasaklamak, ertelemek, izne bağlamak.
- Dernek faaliyetlerini; her dernek hakkında ayrı karar almak ve üç ayı geçmemek kaydıyla durdurmak.
- OHAL'de gözaltı süreleri de bir aya kadar uzatılabiliyor.

internethaber.com