Hükümetin hazırladığı 303 maddelik eylem planı dahilinde 'İstişare Süreci' olarak adlandırılan yeni dönemde aralarında STK'lar, hukukçular, Kürt siyasiler, aydınlar ve iş adamlarının da bulunduğu birçok kesimle görüşmeler gerçekleştiriliyor ve 'Terörle Mücadele Eylem Planı' hazırlandı.

Kardeşlik Buluşmaları Mardin Konferası'nda konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

Eylem planı ile bölgenin ekonomik ve sosyal anlamda rehabilite edilmesi hedefleniyor. Plana göre, bölge esnafının SGK prim ve vergi borçları ertelenecek, TOKİ yeni konutlar yapacak.

Bölgedeki bütün kanaat grupları, hatırı sayılır, sözü dinlenir kişiler ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelinecek eylem planı ile bölge halkı ilk elden, doğru bilgilendirilecek.

Terörle mücadelenin halkın bütünü tarafından sahiplenilmesine çalışılacak.

CADDELER BÜYÜYECEK

Hendeklerin, çukurların, bombaların ve ağır silahların izlerini taşıyan Silopi, Cizre ve Sur'da kentsel dönüşüm programları başlatılacak. Özellikle dar sokakları ile bilinen Sur'da sokaklar, caddeler bir daha hendek kazılamayacak, barikat kurulamayacak şekilde genişletilecek.

GENÇLERE AĞIRLIK VERİLECEK

Terörden etkilenen gençler için gençlik merkezleri kurulacak. Gençler sanat, spor, yabancı dil gibi sosyal aktivitelerle tanıştırılacak. Psikolog, sosyolog ve akademisyenler ile sokak sokak ziyaretler gerçekleştirilerek, saha araştırmaları yapılacak. Kadın sivil toplum kuruluşları, terör örgütüne katılan gençlerin anneleri ile görüşecek. Çocukların "terör örgütünün eline düşmemesi" için girişimlerde bulunulacak.

İNTERNET ÜCRETSİZ OLACAK

Özellikle öğretmen ve doktorlar üzerinden bölge ile daha sıcak diyalog kurulmaya çalışılacak. Çocuklara kitap, oyuncak, bilgisayar, bilgisayar oyunu dağıtılacak. Bazı ailelere ücretsiz internet sağlanacak. Üniversitelerin şehir ve halk ile daha fazla bütünleşmesi için çalışma yapılacak. Kampuslarla şehirden kopan üniversite yerine, şehirle bütünleşen, kültürel hayatına katkı yapan üniversiteler oluşturulmaya çalışılacak.

Yeni Yasal Düzenlemeler

Böylede algı operasyonu oluşturulmaya çalışıyor. Etkin bir iletişim stratejisi uygulayacağız.

Yerel yönetimlerin yetkileri genişletilecek. Terörü, şiddeti kullanan kim olursa olsun, izin verilmeyecek. El yapımı patlayıcılarla ilgili her türlü idari tedbiri alacağız. Türkiye'yi silahtan ve patlayıcı maddelerden arındıracağız.

Yeni Bir Milli Birlik Kardeşlik Dönemi

Muhattap milletin kendisidir. İstişare meclisleri kurulacak. Herkesi muhatap alacağız ama elinde silah olan kimseyi muhatap almayacağız.

Hiçbir ayrım gözetmeden Kürt, Arap kardeşlerime sesleniyorum. Hiçbirinizi diğerinden ayırmadan kardeş bildik kardeş bileceğiz.