Samsun Eğitim Derneği Başkanı Emin Kırbıyık, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kurupelit Yerleşkesi'nde Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) girecek yaklaşık 30 öğrencinin yoğun trafik nedeniyle sınava geç kaldıklarını ve sınava alınmadıklarını söyledi. Kırbıyık, OMÜ'nün yanı sıra ilçelerle birlikte yüzlerce öğrencinin büyük mağduriyet yaşadığını ifade etti.

PARK EDEN ARAÇLAR TEKMELENDİ

Kendisine sınava girmeyen çok fazla sayıda öğrenciden şikayet telefonu geldiğini kaydeden Kırbıyık, ''Üniversiteden raylı sistemin son durağına kadar araçlar yola çift taraflı park ettiğinden, trafik tıkanmış ve üniversiteye gidişlerde sorun olmuş. Hatta araçları dahi tekmeleyenler olmuş. Konuyu araştırdığımdaysa İlkadım'dan, okullarından daha çok Atakum'daki okullar sınav yeri olarak belirlenmiş. Neticesinde yeni bir uygulamayla başlama saati 10:00 olan ancak saat 9:45'ten sonra içeriye girişlerin olmadığı sınava yüzlerce öğrenci giremedi. Ve bu öğrenciler bir koca yılını kaybetti. Üniversiteye de bir yıl geç girecekler demek oluyor. Sonraki sınavlarda bu sorunu tekrar yaşamamız için planlamanın doğru, sınav yapılacak okullara da öğrencilerin eşit şekilde dağıtılması gerekiyor. Bu tip yoğun trafiğin oluşabileceği durumdalarda insanlar kendi araçlarıyla değil de toplu taşımayı kullanmalı'' diye konuştu.

EMEĞİMİZE YAZIK OLDU

Sınav binasına saat 09:46'da gittiği için sınava alınmadığını kaydeden görme engelli Tarık Mısırcı ise yaşadığı olayı şu şekilde anlattı: ''Yeni uygulamadan haberim yoktu. Kendi aracımızla Zafer Özel Eğitim Mesleki ve Teknik Lisesi'ne yola çıktık. Yolda da daha tahmin etmediğimiz kadar sıkışık bir trafikle karşılaştık. Binanın önüne gittiğimde saat nedeniyle içeriye alamayacaklarını söylediler. Benimle birlikte 2 kişi daha sınava giremedi. Saat 10:00'da başlıyordu sınav, alabilirlerdi içeriye. O arkadaşların biri de konuşma engelliydi ve gözyaşlarını tutamadı, çok ağladı. Sınava çok hazırlanmıştım. Son haftalarda düzgün uyuyamıyordum. Sınav gerginliğiyle psikolojim de bozulmuştu. Sonuç olarak hem emeğimize yazık oldu. Hayalim kendim gibi engelli bireylere yardım etmek için Sosyal Hizmetler bölümü kazanmaktı. Önümüzdeki sene sınava tekrar gireceğim. Belki hayırlısı buydu'' ifadelerini kullandı.

Zerrin SOMUNCU