Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, bu yıl 20'inci düzenlenen 'Geleneksel Tüketim Ödülleri' programına katıldı. Ankara'da gerçekleştirilen ödül törenine Bakan Tüfenkci'nin yanı sıra Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, AK Parti'li milletvekilleri ve çok sayıda davetli katıldı. Ödül töreninde açılış konuşmasını yapan Bakan Tüfenkci, 16 Nisan'da yapılması planlana halk oylamasına ilişkin, 'Türkiye'nin geleceği noktasında milletimiz 16 Nisan'da önemli bir referandum oylaması yapacak. Milletimizin Türkiye'yi ileriye taşıyacak, istikrarı ve güveni yakalayacak bu referandumda bilinçli oy kullanıp 'evet' diyeceğini düşünüyorum' diye konuştu.
Milletin her zaman doğru karar verdiğini belirten Bakan Tüfenkci, 'Milletimiz bugüne kadar gerçekten oynanan oyunları tek tek bozdu. Bugün Avrupa'da da açık ve seçik ortaya çıkan Türk düşmanlığı milletimizin basiretli, dik duruşuna karşı uygulanan esasında bir terördür. Milletimiz her zaman doğru karar verdi. İnanıyorum ki Türk ve Müslüman toplumuna yapılan bu açık saldırılar karşısında da gerçekten bilinçli bir tüketici olarak ne yapacağını bilir' ifadelerini kullandı.

'2016 yılında reklam kurulumuz 6.2 milyon TL idari para cezası kesmiştir'
Bakan Tüfenkci, tüketiciyi aldatmaya yönelik televizyon ve internet reklamlarının Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından sıkı bir denetime tabi tutulduğunu dile getirerek şunları kaydetti:
'Bakanlığımız tüketicilerimizi aldatmaya yönelik reklamların yayınlanması veya yasaklanması, idari para cezalarının uygulanması noktasında da sıkı bir denetim yapmakta. Özellikle son yıllarda aldatıcı reklamlara karşı yapmış olduğumuz ciddi denetimlerle bu oranların düştüğünü, yasaklandığını veya azaldığını, ciddi anlamda cezalar kesildiğini de görüyoruz. 2013 yılında reklam kuruluna 5 bini aşkın fazla şikayet gelmiş. Bunların sektörel olarak baktığımızda 3 bin 136'sı gıda sektörünü kapsamakta; yanıltıcı veya gerçeğe aykırı reklamlar diyerek şikâyette bulunulmuş. 518 başvuruyla kozmetik ve temizlik ürünleri, bunları 495 başvuruyla sağlık sektörü, sağlık sektörü derken bitkisel ilaçlar ve ürünleri kapsamaktadır. 2016 yılında reklam kurulumuz 6.2 milyon TL idari para cezası kesmiştir.'

'Bilinçli tüketiciler olmalıyız'
'Hepimiz sorumluluklarımızın farkında olarak, toplumsal değerlerimizi koruyarak bilinçli tüketiciler olmalıyız' diyen Tüfekci, 'Bakanlık olarak bu konu üzerinde hassasiyetle duruyoruz. 1998 yılından bu yana geleneksel olarak verdiğimiz tüketici ödülleriyle tüketicilerimizi bilinçlendirerek yasal haklarını kullanmaları konusunda onları teşvik etmeyi, tüketici talep ve tercihlerini dikkate alan firmaları cesaretlendirmeyi, tüketici hukukunun ve tüketicinin korunmasıyla ilgili bilimsel çalışmayı özendirmeyi amaçlıyoruz. Umarım ki bu ödüller bu sene de piyasanın tüm kesimlerini teşvik ederek, tüketici bilincini oluşturmasına, yaygınlaşmasına zemin sağlayacaktır' şeklinde konuştu.
20'inci Geleneksel Tüketim Ödülleri 6 dalda verildi. Ödüle layık görülen bilinçli tüketicilere ödüllerini Bakan Tüfenkci, Kamu Başdenetçisi Malkoç ve AK Parti'li milletvekilleri takdim etti.

Bakan Tüfenkci: “2016 yılında reklam kurulumuz 6.2 milyon TL idari para cezası k