Türk Enerji-Sen Orta Karadeniz Şubesi tarafından "Çanakkale Ruhu" konuyu panel d7üzenlendi. Devlet Su İşleri 7. Bölge Konferans Salonu'ndaki panele OMÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dursun Ali Akbulut, OMÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi ve Türk Ocağı Samsun Şube Başkanı Doç. Dr. Serkan Şen ile Gazeteci Osman Kara katıldı.

BAĞIMSIZLIĞIN TEMEL TAŞI

Toplantının açılış konuşmasını yapan Türk Enerji-Sen Orta Karadeniz Şube Başkanı Şuayip Deniz Demir, "Çanakkale, bu milletin o dönemin zorlu şartlarında dahi bitmeyeceğinin, bitirilemeyeceğinin bir emaresidir. Ortaya konulan o ruh, bağımsızlığımızın, Cumhuriyetimizin temel taşlarından birisi olmuştur" dedi.

YANLIŞA DÜŞÜLÜYOR

Çanakkale Savaşları ile ilgili bilgi ve düşüncelerini paylaşan deneyimli gazeteci Osman Kara, "Biz Balkanlarda perişan olurken, Sofya Ataşemiliteri Kurmay Yüzbaşı Mustafa Kemal, bir dostuna 'Türk askerlik tarihinin alnına sürülmüş kara lekenin temizleneceği günü sabırsızlıkla bekliyorum' yazmıştı. O lekeyi Çanakkale'de silenlerin başında Mustafa Kemal gelir. O milletin alnına Sakarya'da, Dumlupınar'da 'gurur' yazılmıştır. Çanakkale'yi atlayarak Türk tarihini yazamayacağımız gibi, Türk tarihini Çanakkale ile başlayıp bitiremeyiz. Son zamanlarda Türk tarihini bir savaşa sığdırmak gibi yanlışa düşüldüğünü görüyorum. Çanakkale'yi anlatacaksak, sevseniz de sevmeseniz de, oraya Kurmay Yarbay olarak gidip Kurmay Albay olarak dönen Mustafa Kemal'i yok sayamazsınız. Mustafa Kemal henüz bir yarbayken, daha Atatürk olmamışken kader anını yakalamıştır ve Çanakkale'nin kaderini değiştirmiştir. Sadece Çanakkale'nin kaderini değil, sonraki savaşların, milli mücadelenin ve Türk milletinin kaderini değiştirmiştir" diye konuştu. Ayrıca Kara, Çanakkale'yi meleklerin veya evliyaların himmetiyle kazanılmış bir zafer olarak tanımlamanın doğru olmadığını, bunun Nizam-ı Cedit'ten başlayan, Sultan Abdülhamit'le zirveye ulaşan, ordunun modernizasyonunu inkar etmek anlamına geldiğini dile getirdi.

TOPLUM EFSANESİ

OMÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dursun Ali Akbulut ise, Kara'nın 'melekler, yeşil bayraklılar, yeşil sarıklılar' yönündeki açıklamalarına karşılık, "Biz tarihçiler olayları belgeler yardımıyla yeniden oluşturmaya çalışırız. Çanakkale ile ilgili tarihi, siyasi, askeri konuları tarihçiler anlatıyorlar ama halkımız bununla yetinmiyor. Yurtiçinde verdiğim konferanslarda, 'hoca, orada yeşil bayraklılar, evliyalardan söz etmedin' şeklinde sözler duyuyorum. Bakınız, tarih yöntemi ile itibariyle pozitif bir bilimdir. Belgeleri ortaya koyarsınız, olanı anlatırsınız. Diğer yandan da toplumun beklentileri ve hayatın gerçekleri vardır. Bu iki olgu hiçbir zaman uyuşmaz" şeklinde konuştu.

KAHRAMANLIK ABİDESİ

Türk Ocağı Samsun Şube Başkanı Doç. Dr. Serkan Şen ise, birtakım tarihi çalışmalarda Çanakkale'yi İstiklal Marşı'nın önsözü olarak değerlendirmek gibi bir eğilim bulunduğunu belirterek, "Ben buna katılmıyorum. Yine bir başka husus, biz Çanakkale ile Kurtuluş Savaşı'na ilham almışız. Çanakkale'de yaptığımızı, yeri geldiğinde Anadolu'yu savunma noktasında sergileyeceğimiz özgüveni Çanakkale'den almışız" dedi.

Programın sonunda Türk Enerji Sen Orta Karadeniz Şubesi tarafından panelistlere teşekkür plaketi sunuldu.

Barış BUDANOĞLU