Cumhuriyetin ilk yıllarında kullanılan, Karadeniz'e özgü tekne türü "çapar"ın son örneği, restore edilmek üzere Tarihi Sinop Cezaevi bahçesinde koruma altına alındı.

KORUMA ALTINA ALINDI
İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, yaptığı açıklamada, çaparın, cumhuriyetin ilk yıllarında, sanayinin gelişmediği dönemde deniz taşımacılığında kullanılan bir araç olduğunu söyledi. Korumaya aldıkları çaparın, bu türün ellerindeki son örneği olduğuna dikkati çeken Tosun, "Çapar, genellikle yük taşımada kullanılırdı. Denizde kendi başına hareket edemez. Tren vagonları nasıl birbirlerine bağlanıyorsa, çaparlarla da aynı şekilde, tek veya birkaçıyla, çekici tekne yardımıyla yük taşınırdı" dedi.

TURİZMDE KULLANILACAK
Çaparın Karadeniz'e özgü bir tekne olduğunu vurgulayan Tosun, "Elimizdeki çaparı, Ayancık ilçesinde eski bir orman fabrikasının arazisinde, sahilde kaderine terk edilmiş halde bulduk. Daha sonra Tarihi Sinop Cezaevi'nin bahçesine koyarak, restorasyon çalışmalarını başlattık. Bunu turizmde kullanmak istiyoruz. Ayrıca birebir aynısını yaptırarak, kentin başka yerinde de sergilemeyi planlıyoruz" diye konuştu.