Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün yaptığı 10 günlük hava tahminine göre, bölge için don tehdidinin olmadığını belirtti ancak açık kapı da bıraktı. 2014 yılında yaşanılan zirai don olayını hatırlatan Tosun, 23 Nisan'a kadar don riskin devam ettiğini söyledi.

TARIM, ÜSTÜ AÇIK BİR FABRİKA

Başkan Tosun, 'Hava sıcaklığı önümüzdeki 10 gün boyunca 15 derece ile 0 derece arasında gösteriyor. Zirai donun yaşanabilmesi için sıcaklığın eksilere inmesi gerekiyor. Yakın dönem için herhangi bir risk yok gibi ama 2014 yılının mart ayında yaşanan don afetini de unutmamak gerekir. Tarım, üstü açık bir fabrika ve her an bu risk yaşanıyor. Karadeniz sahili, 23 Nisan'a kadar bu riski barındırıyor ama yakın tarih için zirai don riski yok diyebiliriz' şeklinde konuştu.

BU HUSUSLARA DİKKAT!

Üreticilerin bazı hususlara dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Başkan Tosun, Tarım Sigortası yaptırmaları çağrısında bulundu. Tosun, 'Vatandaşın ödediği prim miktarıyla, yıl sonundaki zarar miktarı birbirine çok yakın. Tarım sigortaları aslında doğru amaç için kullanılırsa, üretici için önemli bir imkan. Üreticilerimizin, risk olan yerlerde birinci önceliği dona karşı sigorta yaptırmak olmalıdır. Bir diğer önemli konu ise toprak ve bakımdır. Sağlıksız bitki, olumsuz şartlara karşı daha hassastır ve daha fazla zarar görebilir. Mart ayı içinde fındık üreticisinin önemli zirai faaliyetlerinden biri de gübrelemedir. Bu süre içinde en azından azotlu gübrenin yarısını vermeleri gerekiyor. Bunu yapmadan önce toprak tahlillerinin de yapılması lazım. Toprak tahlilinden sonra üreticiler, arazilerine uygun gübreyi kullansınlar. Geriye kalan azotlu gübreyi de mayıs ayında takviye edecekler' dedi.

BU YIL REKOLTE İYİ OLACAK

İklim şartlarına bakıldığında, bu sene rekoltenin iyi olacağı yönünde beklentilerinin olduğunu söyleyen Tosun, şu ifadelere yer verdi: "Vatandaşın üretmeyle ilgili bir sıkıntısı yok, aslında üreticinin canını yakan nokta ürün fiyatlarıdır. Bu konunun altını çizmekte fayda var, Karadeniz Bölgesi'nin ana geçim kaynağı 'kahverengi altın' dediğimiz fındıktır. Sezonun başından beri devlet, fındık üreticisinin yüzüne bakmadı. Devletin, konuya müdahil olması gerekiyor, en büyük ihracatçının tehdit eder gibi 'alımdan çekileceğim, alım yapmayacağım' tavrına karşı devletin, vatandaşın yanında durup gereğini yapması lazım.'

Zeynep Irmak ÖCAL