OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen programa, OMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Vedat Ceyhan, OMÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Menderes Kabadayı, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Güngör Kural, Başkan Yardımcısı İbrahim Tan, akademisyenler, üniversite personeli ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Anma programı, şehitlerimiz için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi öğrencisi Fatih Aydın'ın okuduğu Kur'anı Kerim tilaveti ile devam eden etkinlikte sinevizyon eşliğinde 18 Mart Çanakkale Zaferi'ni anlatan kesitler ve görseller duygusal anların yaşanmasına neden oldu.

Etkinliğin ilk konuşmasını yapan Genel Sekreter Doç. Dr. Menderes Kabadayı, Çanakkale Savaşı'nda vatan için toprağa düşmüş bir nesil olduğunu vurgularken 'Sırf biz rahat edelim, bugünlere gelelim ve kendilerinden sonraki nesiller bağımsızlığını yitirmesin diye canını bu güzel vatan için feda eden kahraman bir ecdadımız var. Metrekareye 6 binden fazla merminin düştüğü, mermilerin havada çarpıştığı, 253 bin kişinin o dar yerde şehit düştüğü bir zaferden söz ediyoruz. İşte o aziz şehitler bizim atalarımız ve biz onların torunlarıyız' dedi.

'Çanakkale ruhu canlı ve sapasağlam'

Konuşmasında 15 Temmuz'daki darbe girişiminden söz eden Doç. Dr. Kabadayı, o gece gençlerin göstermiş olduğu cesaret, fedakarlık ve vatan sevgisinin, Çanakkale ruhunun hala diri ve sapasağlam olduğunu kanıtladığını belirterek, salondaki gençlere şöyle seslendi:
"O hain kalkışmada bizler Cumhuriyet Meydanı'nda tankların üzerimize gelmesini beklerken, yanımızda ülkesini ve milletini sevenler vardı. Ben bu gençler internet kafelerden çıkmıyor deyip hayıflanırken tankın altına yatan bu güzide ve cesur gençlerimizi gördüm. İşte sevgili gençler, sizlerdiniz 15 Temmuz gecesi meydanlarda bu memleketi kurtaran. Tıpkı Çanakkale'de olduğu gibi. Çanakkale ruhu öldü, bitti diyenler yanıldılar o gece. Çanakkale ruhunu unutmadık ve unutturmayacağız. Her birinizin gözlerinde şehit olabilme arzusunun yattığını biliyorum, görüyorum artık. Bunu bugün üzerimize gelen emperyalist zihniyet de görüyor, adınız gibi emin olabilirsiniz. Siz sadece Türkiye'nin değil aynı zamanda dünyadaki mazlum ve mağdurların umudusunuz, lütfen bunu sakın unutmayın."



'Dirilişin adımlarını sizler atacaksınız'

Çanakkale'de hüsrana uğrayan güçlerin bugün de aynı oyunları oynadığına dikkat çeken Kabadayı sözlerine şöyle devam etti:
'Topuyla, tüfeğiyle, muazzam donanmasıyla bu topraklara giremeyen, Çanakkale'yi geçemeyen bu zihniyet bugün de suni gündemlerle bizleri bölmeye çalışıyor. Ancak bu çabalar beyhude, bizler bir ve beraber olduğumuz sürece bunu başaramayacaklar. Tek vatan, tek devlet, tek millet ve tek bayrak diyen bu aziz milleti bölemeyecekler, böldürtmeyeceğiz. Allah'ın izniyle bunların hepsini bertaraf edeceğiz. O muzaffer neslin siz değerli torunlarının omuzlarında yükselecek bu ülke, dirilişin adımlarını sizler atacaksınız.'

'Şimdiki mücadele daha çetin'

Kabadayı'dan sonra söz alan Rektör Vekili Prof. Dr. Vedat Ceyhan ise 18 Mart'ın artık daha da kıymetli olduğunu, mücadelenin daha çetin, gizli ve hain olduğuna işaret ederek, 'Çanakkale'de bizi yenmemeleri için hiçbir sebepleri yoktu. Her şeyi düşünmüşlerdi lakin ıskaladıkları bir husus vardı, o da bizim manevi değerlerimizdi. Çok daha önemlisi, bu ne yapabilir diyeceğiniz insanlar orada bir destan yazdı. Çünkü yüce Allah nasip etti, hikmet verdi ve biz o destanı, kahramanlığı gerçekleştirdik. Şimdi ise aynı güçler dini ve manevi değerlerimizin içini boşaltarak oyunlarını tezgahladılar. İnançlı dediğimiz, aynı mescitte namaz kıldığımız, yan yana olduğumuz insanları karşımıza diktiler. Allah'a şükürler olsun ki yine başaramadılar. Bıkmadılar, usanmadılar, vazgeçmediler. Lütfen sevgili gençler sizler de vazgeçmeyin, vazgeçmeyelim ki bizi bu dünya bir kez daha sınamasın' şeklinde konuştu.

'Değerlerimize birlikte sahip çıkalım'

Katılım gösteren gençlere milli ve manevi değerlere sahip çıkmaları konusunda çağrıda bulunan Rektör Vekili Ceyhan, 'Kimsenin 1 metrekaresine göz dikemeyeceği bir vatanımız var. Bunun için de ölürüz. Ancak daha dikkatli olmak zorundayız çünkü fırsatımız olmayabilir. Bedenen mücadele etmeye imkan bulamadan bizi ele geçirebilirler. Ben ekonomistim, bu güçlerin makro ekonomik göstergeleri emin olun bizden iyi değil. O nedenle başka saik ve motivasyonla üzerimize geliyorlar. Dolayısıyla gelin hep birlikte değerlerimize sahip çıkalım' dedi.

Konuşmaların sonunda etkinliğe katılan öğrenciler büyük bir Türk bayrağı açarak Çanakkale'de şehit düşen atalarını saygı, rahmet ve minnetle yad ettiklerini belirttiler.