Samsun Eczacı Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, insanların ölümüne neden olan ve vatandaşa sağlık satacağını vaad eden ürün ruhsatlarının Tarım Bakanlığı'ndan değil, Sağlık Bakanlığı'ndan alınması gerektiğini söyledi.

İNSANLAR ÖLÜYOR
Piyasalaşan sağlık karşısında ürünlerin Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanıp eczanelerden temini sağlandığında ölümlerin önüne geçilebileceğini ifade eden Karacan, ''Malesef, zayıflamak amacıyla bilinçsizce ürün kullanan vatandaşlarımızın ölümüne şahit oluyoruz. Spor yaparken sağlıklı bir vücuda sahip olacağını umarken vücudu eriyen vatandaşların haberlerini duyuyoruz. Sağlıkla ilgili ürünler, Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsatlanmalı, oysa bugün bisküvi ruhsatı alır gibi sağlık satacağını vaad eden ürün ruhsatı alınabiliyor. Bunun mutlaka önüne geçilmeli'' diye konuştu.

TÜM ÜRÜNLERE KAREKOD
2011 yılından itibaren ilaçlarda kullanılan karekod uygulamasının, sağlık için kullanılan tüm ürünlerde uygulanması gerektiğini kaydeden Karacan, ''Karekod sistemi ile, her ilacın ayrı bir kimlik numarası var. Bu sistemle, ilacın nerede üretildiğini, hangi ecza deposundan, hangi eczaneye gittiğini ve hangi hastaya verildiğini görebiliyorsunuz. Bu da ilaçta sağlık bakanlığı bildirimi haricinde bir ürün kullanımı olmasını engelliyor. Yani eczaneden alınan ilaçların sahte veya merdivenaltı olma mümkünatı yok'' ifadelerini kullandı.

Zerrin SOMUNCU