Samsun Balkan Türkleri Derneği binasında düzenlenen program ilk olarak Emin Demir'in Kur'an-ı Kerim tilaveti ve şehitler için duasıyla başladı. Ardından OMÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Sakal Çanakkale Zaferi konulu sunumunu gerçekleştirdi.
Programa Samsun Balkan Türkleri Derneği Başkanı Cihat Yılmaz, mübadil dernek başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, dernek yönetimi ve üyeleri ile çok sayıda davetli katıldı.

Samsun Balkan Türkleri Derneği Başkanı Cihat Yılmaz, 'Çanakkale Zaferinin 102. yılı ve Şehitleri Anma Haftası etkinlikleri kapsamında derneğimizde, vatanımız uğruna canlarını feda eden şehitlerimizin ruhlarına Kur'an-ı Kerim okutup dua yaptık. Ardından OMÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Fahri Sakal bizlere Çanakkale'de yazılan destanı anlattı. Bir kez daha o günlerde yaşanan olaylar gözümüzün önünden aktı geçti. O günün şartlarında aç susuz savaşıp kanlarının son damlasına kadar ülkemizi savunup 'Çanakkale geçilmez' dedirten atalarımızın ruhu bu gün yeni nesilde hayat buluyor. Bizler Çanakkale'de yaşananları unutmamalıyız ve çocuklarımıza da orada yaşanan olayları iyi anlatmalıyız. Bu gün hem şehitlerimizi dualarla yad ettik hem de o günlerde yaşananları bir kez daha hatırladık ve hatırlattık. Duygu yüklü bu programımız ile ülkemiz için savaşan, şehit düşen, emek sarf eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve cennet vatanımız uğruna canlarını feda eden, bu toprakları vatan yapan, kanlarıyla bayrağımıza rengini veren aziz şehitlerimizi biz kez daha rahmet, minnet ve dualarla andık. Allah dualarımızı kabul etsin. Tüm şehitlerimizin ruhları şad, mekanları cennet olsun' dedi.