Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, referandum çalışmaları kapsamında bir dizi ziyaret gerçekleştirmek üzere Samsun'a geldi. Kılıçdaroğlu'nun ilk durağı Samsunlu şehit asker Ramazan Taşkın'ın Çarşamba'daki ailesi oldu. CHP Lideri ziyaretin ardından, Anemon Otel'de muhtarlar ve partililerle biraraya geldi. Toplantıya CHP Genel Başkan Yardımcısı ve CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, CHP Samsun milletvekilleri Kemal Zeybek ve Hayati Tekin, CHP Samsun İl Başkanı Tufan Akcagöz, eski milletvekilleri, muhtarlar ve partililer katıldı.

1 KİŞİ, 80 MİLYONDAN BÜYÜK MÜ?

Siyasetin görevinin halka hizmet olduğunu ve siyasetin kavgada değil halka hizmetle yarışması gerektiğini söyleyen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, ''Getirilmeye çalışılan anayasada; başkan, bir kararıyla muhtarlıkları dahi kaldırabilir. Bu yetki verilmelidir diyorsanız, gidip referandumda 'evet' oyu verebilirsiniz. Bu yanlıştır diyorsanız 'hayır' oyu kullanın. Zor bir şey değil, bu kadar basit. Bazı muhtar arkadaşlarımız böyle bir şey olabilir mi diyebilir ama biz o insana aynı zamanda meclisi fesh yetkisi de veriyoruz. Parlamentoyu fesh yetkisini vermek doğru mu? Milletvekillerini hepimiz seçiyoruz. Milli irade TBMM'de en güçlü şekilde tecelli ediyor. 80 milyon vatandaşı temsil eden TBMM'yi, bir kişi hangi gerekçeyle kim fesh eder? Madem ki bir kişi milli iradeyi fesh etme yetkisine sahipse, bu iradenin bir değeri var mı? 1 kişi 80 milyondan büyük mü? Bu 80 milyonun aklı yok mu, neden milletvekillerini seçiyor o zaman?'' diye konuştu.

600 VEKİLİN MALİYETİ 187 TRİLYON

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde milletvekili sayısının 600'e çıkarılmasını eleştiren CHP Lideri Kılıçdaroğlu, ''Milletvekili sayısı neden 600? Sebebini ben bilmiyorum. Birisi çıkıp anlatsa çok mutlu olacağım. Bir de 600 milletvekilini CHP istedi diyorlar. Neden isteyelim? Bizim arzu ettiğimiz milletvekili 450. Bir milletvekili eğer komisyonlarda görev almıyorsa, genel kurulda tek görevi el indirip kaldırmak o kadar. Gerçekçi ve samimi olalım. 550 falzayken, 600'e çıkarmak istiyorlar. 5 yıllık maliyeti 187 trilyon lira. Kim ödeyecek bunu? Milletin fakir fukarası. Niye ödesin bu parayı? Milletvekili yaşı da 18'e düşürülüyor. Gençlere referanduma evet versinler diye tuzak kuruluyor. Ömür boyu askerlikten muaf olacaksın, 2 yıl vekillik yaptıktan sonra emekli aylığı almaya hak kazanacaksın. Fakir fukaranın çocuğu mu milletvekili olacak? El Bab'a gidecek, Suriye'ye gidecek'' dedi.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNDE 4 PARTİ UZLAŞMIŞTIK

Referandumda milletin kendi kaderini tayin edeceğini kaydeden Kılıçdaroğlu açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: ''Bu ülke kolay kurulan bir ülke değil. Kuruluşunda şehitler, gaziler ve acılar var. Dolayısıyla biz ülkemizi sokakta bulmadık. Hepimizin oturup yeniden düşünmesi lazım. Bu sistem içinde çalışılarak pek çok değişiklik yapılabilir ve aksaklıklar giderilebilir. İki yasama yılı öncesinde, Anayasa değişikliği için 4 parti masaya oturdu ve 60 maddede uzlaştık. Demek ki 4 parti bir araya gelip Anayasa değişikliğinde uzlaşabiliyordu. Hayır çıkarsa ne olur? Hayırın en güçlü mesajı; 'Biz demokrasiyi, demokratik parlamenter sistemi istiyoruz, bu sistemin aksaklıkları var. Ey partiler oturun, bu sistemin aksaklıklarını giderin. Bu mesaj Türkiye'ye verilecek en güçlü mesaj. Oturacağız, aksaklıklarının tamamının giderilmesini savunacağız.''

Konuşmaların ardından, toplantı partililere ve basın mensuplarına kapatıldı. CHP Lideri, Samsunlu muhtarlarla değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi.

Zerrin SOMUNCU