Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Olağan Müşterek Meslek Komitesi Toplantısı Davut Altan Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu başkanlığında yapılan toplantıda istihdam teşvikleri ve Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) imkanları hakkında bilgi verildi. Meslek Komitesi üyelerinin yanı sıra iş dünyasının temsilcilerinin de katıldığı toplantının açılışında konuşan Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, istihdamın ve yatırım imkanlarının önemine işaret ederek, 'Bu anlamda, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde başlatılan ve TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu'nun da özverili bir şekilde desteklediği 'Milli İstihdam Seferberliği' büyük önem arz ediyor' dedi.

Türkiye'nin meselesi istihdam ve üretim

İstihdam seferberliğine katkı sağlamak adına oda olarak çeşitli çalışmalar ve organizasyonlar yürüttüklerini ifade eden Başkan Murzioğlu, 'Türkiye'nin meselesi hem istihdam hem de istihdama paralel olarak üretimdir. Daha fazla üretmek zorundayız. İş dünyası olarak bunun bilincindeyiz. Bugüne kadar en büyük sıkıntılarımızdan biri olan istihdam üzerindeki yükün fazlalığı konusunu oda ve borsa başkanları olarak birçok kez, gerek bireysel olarak gerekse de TOBB başkanımız vasıtasıyla ekonomi yönetimine ve başbakanımıza taşıdık. Devletimizde bu duruma kayıtsız kalmadı. Bizlere sunulan bu destekler hem çalışan hem de işveren açısından bir fırsata dönüştürülmeli ve sonuna kadar kullanılmalıdır. İŞKUR'la birlikte Odamızda İŞKUR Hizmet Noktası oluşturduk. İstediğiniz bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Gelin devletimizin sunduğu imkanlardan faydalanın' dedi.

'Teşviklerin çoğu bilinmiyor'

Toplantıya katılan Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Ünal Kaya, istihdam destekleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi. İstihdamı en üst seviyeye çıkartmak için başlatılan bir proje var. Bu projeyi aynı bakanlığa bağlı olduğumuz İŞKUR'la birlikte sahada çok büyük bir çalışmayla yürütüyoruz. Tüm ekiplerimiz Samsun ve ilçelerini karış karış gezerek, teşviklerle alakalı iş adamlarımızı bilgilendiriyor. Bizim şu anda yürürlükte olan 12-13 tane teşvikimiz var. Ama şu var; sahada yaptığımız ziyaretlerde işadamlarımızın bu teşviklerin çoğunun bilinmediğini gördük. Mesela artı bir istihdam konusunda bilgi vermek istiyorum. Bir işçinin işverene maliyeti şu anda 2 bin 177 TL 44 kuruş. Beş puanlık indirimsiz hali bu şekilde. Son dönemde teşvikle alakalı ne oldu. İşadamlarımız sadece bin 404 TL'sini ödüyorsunuz, kalan 703 TL'sini devlet karşılıyor. Aranan şartlara uyanlar bu teşvikten yararlanabilir. Son istihdam seferberliğinden sonra işe giren sayısında sürekli artış oluyor. Bu da, teşvik uygulamasının işverenlerimiz tarafından beğenilip, benimsendiğini gösteriyor' diye konuştu.

Meydan: 'Lütfen gelin teşviklerden yararlanın'

Ardından söz alan Samsun İŞKUR İl Müdürü Haşim Meydan, işverene sağlanan imkanlar hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Meydan, 'Biz size ulaşmakta zorlanıyoruz. Biz sizler için buradayız. Devletimiz istihdamı artırmak için elinden gelen tüm imkanları sonuna kadar kullanıyor. Ünal Müdürümüz artı istihdam teşvikini anlattı. İŞKUR olarak, ilk üç ay boyunca işçinin tüm masraflarını karşılayan programlarımız da var. Biz sahadayız, bir program dahilinde sürekli işyerlerindeyiz. İşyerlerinize gelen arkadaşlarımızla mutlaka görüşün. Siz gelmeseniz de biz mutlaka size geleceğiz. Lütfen siz de bizi ziyaret edin, bir çayımızı, kahvemizi için ve hizmetlerimizden yararlanın. Devletin ilimize tahsis ettiği bir para var. Eğer bu parayı harcamazsak, altınca aydan sonra harcanan illere gider. Ama biz buna müsaade etmeyeceğiz ve parayı sizler için harcayacağız. Yine diyorum, lütfen gelin teşviklerden yararlanın. Sizler olmazsanız biz hiçbir şey yapamayız. Gelin biz sizi destekleyelim, sizler de yeni yatırım yapın, işsizlik sorununu az da olsa çözelim' ifadelerini kullandı.

'KGF krediye erişime kolaylık sağlıyor'

Son olarak kürsüye gelen Kredi Garanti Fonu (KGF) Samsun İl Müdürü Hasan Sarıahmet ise KGF uygulamalarının avantajları hakkında bilgi verdi. KGF'nin teminat yetersizliği nedeniyle kredi ve çeşitli destek imkanlarından yararlanamayan KOBİ'lere kefalet vererek onların krediye erişimini sağlayan sosyal amaçlı bir kefalet kuruluşu olduğunu belirten Sarıahmet şunları söyledi: 'KGF, kendi öz kaynakları ve hazineden sağlanan kaynak karşılığında kefalet vermektedir. Bakanlar Kurulu kararıyla hazineden sağlanan kefalet üst limiti 250 milyara TL'ye çıkartıldı ve KOBİ sınırını aşan işletmeler kapsama alınmıştır. Portföy Garanti Sistemi (PGS) kapsamında KOBİ'ler için üst limit 12 milyon TL, KOBİ sınıfını aşan işletmeler için 50 milyon TL'dir. PGS kapsamında, ana para ödemesiz dönemi en az 1 yıl olmak üzere 5 yıl vadeli işletme ve ödemesiz dönemi en fazla 3 yıl olmak üzere 10 yıl vadeli yatırım kredilerinden yararlanılabilecektir. PGS kapsamında KOBİ'ler için kefalet oranı yüzde 90, KOBİ dışı işletmelerde yüzde 85 olarak uygulanacaktır. PGS kapsamında hazine kaynağından verilen kefaletlerde yüzde 0.03 yani on binde üç oranında komisyon alınırken, herhangi bir başvuru ücreti alınmamaktadır.'

Ardından İŞKUR ve SGK uzmanları, istihdam teşvikleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Toplantı, sorulan soruların cevaplandırılmasının ardından sona erdi.