Çayeli Belediyesi öncülüğünde Rize'de oluşturulan bir komite başkanlığında iki farklı grup tarafından Suriye'deki Bayırbucak Türkmenleri için yardım kampanyası başlatıldı.

Yardım Komitesi tarafından toplanan yardımlar geçtiğimiz günlerde Suriye'ye ulaştırılırken, Çayeli Sanayi'nin bitişiğinde bulunan dere kenarında, çöplerin ve molozların depolandığı alanda bol miktarda yardım malzemesi bulundu. Yardım kolileri ve çuvalları içerisindeki yardım malzemeleri ve giysilerin bir süre önce toprakla üzerlerinin örtüldüğü anlaşıldı. Konu sosyal medyada paylaşılınca konu tepkilere neden oldu.

Rize genelinde yardım toplamak için oluşturulan komitenin Çayeli Temsilcisi Ali Kemal Okumuş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 'Biz il genelinde yardım toplamak için bir komite oluşturduk. Resmi izin alarak yardımlarımızı topladık ve geçtiğimiz günlerde Bayırbucak Türkmenleri'ne ulaştırdık. Ancak son iki gündür sürekli bizi arayan kişiler toplanan yardımların çöpte olduğunu iddia etti. İddiaları araştırmak için buraya geldik. Toplanan yardımların çöpe atılarak üzerlerinin toprakla örtüldüğünü gördük. Çayeli'de bizim dışımızda bir grup daha yardım topladı. Biz topladığımız yardımları yerine ulaştırdık. Bunlar bize ait değil' dedi.

VATANDAŞLAR TEPKİ GÖSTERDİ

Görgü şahitleri ise yaptıkları açıklamada, 'Bir süre önce koliler ve çuvallar Sanayi Çarşısı'nın arkasında bulunan hafriyat alanına döküldü. Kolilerin ve çuvalların içerisinde ne olduğunu bilmiyorduk. Ardından ise belediye araçları ile üzerlerine toprak serildi. Yazık günah. Madem bunları yerine ulaştıramıyorsunuz, Çayeli'de bunlara ihtiyacı olan birçok fakir vatandaş var. Bu yardımlar ilçemizdeki ihtiyaç sahiplerine dağıtılabilirdi. Bunu yapanları kınıyoruz' ifadelerini kullandılar.

ÇÖPLÜKTEKİ YARDIM ELBİSELERİNİN ETİKETLERİ ÜZERLERİNDE

Çöpe atılan yardım çuvallarının içerisinden çıkan giysi yardımlarının birçoğunun hiç kullanılmamış olduğu görüldü. Birçok ürünün üzerinde halen fiyat etiketi bulunması ise dikkat çekti. Rize genelinde Bayırbucak Türkmenleri için yardım toplama adına Rize Valiliği'nden izin alan komitenin Çayeli Temsilcisi Ali Kemal Okumuş, çöpte bulunan yardımları alıp, temizleyip giyilecek duruma getirdikten sonra yeniden Türkmenlere göndermeyi deneyeceklerini söyledi.

Öte yandan Çayeli Belediye Başkanlığı'ndan konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, toplanan yardımların Suriye'ye gönderildiği, kullanılmayacak durumda olanların ise hafriyat sahasında imha edildiği belirtildi.