Samsun Haber - Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği (KÜSİ) Planlama ve Geliştirme Kurulu 2017 yılı 1. toplantısı, Vali İbrahim Şahin'in başkanlığında, OMÜ Rektörlüğü Senato Toplantı Salonunda gerçekleştirildi. KÜSİ Planlama ve Geliştirme Kurulu toplantısında, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Altunsoy, 'Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği (KÜSİ) Kurulumuzun asıl amacı sanayicimiz ile üniversitemizi buluşturmak ve aralarındaki koordinasyon ve yönlendirme faaliyetlerini belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda sanayicimizi kamu desteklerinden daha etkin bir şekilde yararlandırmak dolayısıyla Ar-Ge faaliyetlerine yapılan yatırımların GSMH'daki oranını yükseltmektir' şeklinde konuştu.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç yaptığı konuşmasında, 'Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği Planlama ve Geliştirme Kurulunun oluşması ve amaçlarının iyi olduğunu bilen bir üniversite olduğumuzu da paylaşmak istiyorum. Biz bu yapının içerisinde aktif bir şekilde yer almakla üniversitenin asli görevlerini zaten gerçekleşmesi için düşündüğümüz yapıların, en önemlilerinden birisi olduğunu bilerek yer alıyoruz. İnşallah bu birliktelikten öncelikle şehrimize, bölgemize ve ülkemize çok yararlı sonuçlar, çalışmalar çıkacaktır diye düşünüyorum' diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği İl Temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Özbey, KÜSİ Planlama ve Geliştirme Kurulu olarak yapılan firma ziyaretleri hakkında, OMÜ Proje Yürütücüsü Dr. Mustafa Mortaş, Teknopark ve Teknoloji Transfer Ofisi hakkında ve Samsun TSO Metal Metroloji Kalibrasyon Laboratuvarı Teknik Destek Ekibi Takım Lideri Atilla Tezeren ise Samsun'da yapımına devam edilen Metal, Metroloji ve Kalibrasyon Laboratuvarı hakkında sunum gerçekleştirdi.

Sunumların ardından Vali İbrahim Şahin yaptığı konuşmasında, 'Ben üniversitemizin kamuyla, sanayiyle, özel sektörle ve belediyeyle işbirliğinin çok önemli olduğunu söylüyorum. Devlet eliyle üretim merkezi kurmaktan yana değilim. Kuruyorsak da özel sektör mantığıyla kuralım' ifadelerini kullandı.

Gelişmiş ülkelerde buzağı ölümleri yüzde 2 iken, Türkiye'de bu oranın yüzde 12-15 civarında olduğuna dikkat çeken Vali Şahin şunları söyledi: 'Bunu da sayıya vurduğumuz zaman ülkemizde bir milyonun üzerinde her yıl ortalama buzağı ölümü söz konusu. Biz bu ölümleri azaltmak için Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı içinde olan illeri kapsayan, bölgede ilk etapta yüzde 8'lik bir hedef koyduk. Bu bölgemizdeki buzağı ölümlerini en asgariye indirmek için bir faaliyettir. Ağız sütü diye tabir ettiğimiz çalışmamız tüm hayvanları kurtaracak anlamına gelmiyor. Hayvan üreticilerinin de bilinçlendirilmesi gerekiyor. Ağız sütü üretiminde somut adımlar atmaya başladık. Kamu payı yüzde 49'u geçmesin ve çoğunluğu özel sektör olan bir şirket kuralım. Bu projenin beni heyecanlandıran yanı da patentinin üniversitemize ait olmasıdır. Bundan dolayı Rektörümüze ve ilgili hocalarımıza teşekkür ediyorum. Cerrahi el aletleri konusunda acele bir şekilde Samsun olarak yerimizi almamız gerekiyor. Eksiklik gördüğüm bir şey var. Tıbbi cihazlarla ilgili kullanılan metallerin yüzde 90'ı yurt dışından gelmektedir. Bizim metalürji ile ilgili bir çalışma yapmamız gerekiyor. Cerrahi el aletlerinde metal kullanan arkadaşlarımızla toplantı yapalım, hangi metalleri kullanıyorlarsa onu biz ilimizde veya ülkemizde üretebildiklerimizi üretelim. En basitinden başlayalım daha nitelikli metalleri üretelim bunu da destekleyelim.'
Toplantıya, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, ilgili kamu kurum ve kuruluş müdürleri, OSB ve TSO temsilcileri, MEDİKÜM ve diğer KÜSİ Planlama ve Geliştirme Kurulu Üyeleri ile sanayiciler katıldı.