TOKİ Güzelleştirme ve Yardımlaşma Derneğinin girişimleri ile başlatılan hukuk mücadelesinin ilk adımında hak sahipleri avukatlarla buluştu. Çakabey Kültür Merkezinde gerçekleştirilen buluşmada hak sahipleri merak ettikleri soruları avukatlara yönelterek yanıt aradı. Avukat Şehrazat Mercan ve Hadi Genç, TOKİ konutlarındaki başvuru fiyatı ile teslim fiyatı arasındaki fiyat farkının fahiş olduğunu vurgulayarak izlenecek hukuksal yol hakkında hak sahiplerine açıklama yaptı.

'Fahiş fiyat artışının mantığı yok'
2013 yılında TOKİ konutları için yapılan başvuru sırasında belirtilen fiyatla geçtiğimiz ay açıklanan teslim fiyatı arasında çok yüksek fiyat farkı olması nedeniyle hak sahiplerinin dava açma haklarının doğduğunu ifade eden avukat Şehrazat Mercan, 'Bunun iki yönden sakat bir işlem olduğunu düşünüyoruz. Birincisi, devletin TOKİ'deki görevi ve buradaki yapılan işin amacı, Çeşme'de gayrimenkul değerlerinin çok yüksek olması sebebiyle konut sıkıntısı olan çalışan, dar gelirli kesimin konut sahibi olmasını sağlamak. TOKİ'nin de işlevi budur. İkincisi ise bu yüksek fiyat farkı ile dar gelirliyi konut sahibi yapma amacından uzaklaşılmış olunuyor. Söz verildi mi sözünde durulmalı. Söz, sözleşmeyi getirir. Yani başvurunuzu aldıklarında açıklanan bir rakam var. Bu rakamın, sözleşme aşamasına gelindiğinde çok fahiş bir miktara çekilmesinin, bize göre mantığı yok. Bir kere, maliyet artışları inandırıcı değil. Ayrıca bu fiyat artışı, TOKİ'nin dar gelirliyi ev sahibi yapma amacını karşılamıyor. Yani sizlerin karşılayabileceği bir miktar değil. Bunlardan yola çıkarak, dernek yöneticileri geldiklerinde biz de dedik ki; 'Size İdare Mahkemesinde bir iptal davası açmak için bir dilekçe hazırlarız. O dilekçeye rağmen gerekli düzeltmeyi yapmazlarsa veya yapmıyorum diye cevap verirlerse, zımni ret işleminin iptalini dava edebiliriz ve kazandığımız takdirde de fiyatları indirmeleri gerekir.' Şunu da belirtmek istiyorum, hakkınıza sahip çıkın. Hukuka güvenin. Hukuk istemekten vazgeçmeyin' açıklamasını yaptı.

'TOKİ'nin kuruluş amacına aykırı'
Avukat Hadi Genç de yaptığı açıklamada, dernek yöneticilerinin kendilerine konuyu aktardıklarında, mevzuatı inceleme gereği duyduklarını belirterek, 'Toplu konut, gerçekten yararlı bir müessese. 1985'lerden beri uygulanagelen ama sürekli değişen, değiştikçe de kurumların çeşitli mevzuat değişiklikleri çerçevesinde, vatandaşın külfetinde de farklılıklar oluşturan bir mevzuat. Devletin Toplu Konut İdaresini kurmaktaki amacı, gerçekten evsiz, peşin para vererek veya kısa vadelerle konut edinmesi zor olan vatandaşlara, devletin de imkanlarını kullanarak, özellikle hazine arazilerini kullanarak arsa bedelini ucuza mal edip, ev sahibi yapmak. Dernek yöneticilerinin bize getirdikleri başvuru belgesini ve internet ortamında, TOKİ'nin açıkladığı fiyatları karşılaştırdığımızda, gerçekten çok fahiş fiyat farklarının olduğunu tespit ettik. Ayrıca yapılacağı açıklanan konut sayısından 127 tanesinin eksiltilerek bin 27 konut yapılmış. Vatandaşların şifahi olarak fiyat farklarını öğrenmeye çalışması sırasında, belediyenin 4 kat yerine 3 kat istemiş olması, arsa bedellerinin artması gibi baştan savıcı cevaplar verildiğini öğrendik. Bu çerçevede savcılığa ve Kaymakamlığa yapılan başvurular olduğu da açıklandı. Bunun mevzuata aykırı oluşunun yanında en önemli unsur, TOKİ Kanunu'nun amacına aykırı olduğudur. TOKİ'nin kuruluş amacı, evsiz vatandaşı ucuza ev sahibi yapmak. Biz, yeni fiyatlandırmanın bu amaca aykırı olduğunu düşünüyoruz. Bu çerçevede de dava açma hakkınızın olduğunu düşünüyoruz' dedi.
Avukatların, hak sahiplerinin Kaymakamlığa verdikleri itiraz dilekçelerinin cevaplarını aldıkları tarihten itibaren 60 gün içinde dava açma hakları olduğunu açıklamalarının ardından toplantı sona erdi.

Çeşme TOKİ’de yüksek fiyat farkı yargıya taşınıyor