Buz patenine büyük bir aşkla bağlı olan Türkiye Buz Federasyonu As Başkanı Fehmi Tekelioğlu ile yapılan özel röportaj sizlerle...

HABERHAYAT: Sizi tanıyabilir miyiz?
FEHMİ TEKELİOĞLU: Türkiye Buz Sporları Federasyonu As Başkanıyım. Türkiye'de 1967'de ilk buz pateni kulübünü kurdum. 1981 yılında Türkiye'de açılan ilk buz pateni işletmesinin işletme müdürlüğünden başladım ve bugün buralara kadar geldim. Şu anda Rönesans'ın işlettiği birkaç buz pistinin de işletmeciliği yapıyorum.

HABERHAYAT: Buz pateni yapmaya nasıl başladınız?
FEHMİ TEKELİOĞLU: Çok küçük yaşta başladım buz pateni yapmaya. 1956 yılını kış ayında Ankara Gençlik Parkı'nın havuzunda insanlar buz pateni yapıyordu. Çok dikkatimi çekmişti. O gün bir çıktım buzun üzerine, bir daha hiç inmedim. Daha sonra Ankara'ya bir buz revüsü geldi. O revüyü seyrettikten sonra buz pateninin müzikle yapılan, dans edilen bir spor olduğunu anladım. O revüdeki insanlarla tanıştım. Onlarla bir süre dolaştım. Ve ailemden izin almadan 17 yaşında Rusya'ya gittim. Orada bir buz revüsünde çalıştıktan sonra dedim ki: 'Bu sporu Türkiye'ye getirmeliyim'. Buz patenini çok sevdiğim için hiç bırakmadım. Moskova'da eğitimlerini aldım. Şu anda Ege Üniversitesi'nde Beden Eğitimi Yüksek Spor Okulu'nda uzman antrenör yetiştiriyorum. Buz pateni bir tutkudur. Dans etmek, ata binmek, yüzmek gibi. Buna tutulduğunuzda ömrünüzü sonuna kadar bırakamazsanız. 70 yaşıma gelmeme rağmen hala buz pateni yapıyor ve ders veriyorum.


HABERHAYAT: Buz pateninin Türkiye'deki tarihini anlatır mısınız?
FEHMİ TEKELİOĞLU: Yurt dışından döndükten sonra bir kulüp kurdum. Bu kulüp 1972 yılında spor kulübü olarak tescillendi. 1981 yılında ilk buz pateni pisti açıldı. Daha sonra buz pateni federasyonu kuruldu.

HABERHAYAT: Ailenizden izinsiz yurtdışına gittiğinizde nasıl tepki aldınız?
FEHMİ TEKELİOĞLU: 17 yaşındaki bir çocuğun buz pateni için yurt dışına gitmesini ailem hoş karşılamadı. Buz pateni yaparak para kazanamayacağımın endişesini duydular. Doktor, öğretmen ya da mühendis olmamı istediler. Ama daha sonra ailem de buz patenine olan aşkımı kabul etti. Ve beni bu konuda destekledi.

HABERHAYAT: Türkiye'de buz patenine ilgi nasıl?
FEHMİ TEKELİOĞLU: İnsanlar arasında ilgi aslında çok iyi. Ancak medyanın daha çok ilgi göstermesi gerekiyor. Medya başarılı sonuçlar elde ettiğimiz futbol ve basketbol haberlerine yer veriyor. Ancak buz pateninde de oldukça güzel başarılar elde ediyoruz. 2011 yılında üniversite oyunları yapıldı. Bu oyunlarda gümüş madalyayı bir tek bizim sporcularımız aldı. Olimpiyatlara 6 sporcu gitti. Biz bütçe bakımında da birçok federasyondan iyi durumdayız. Buz pateni Türkiye'de hızla büyüyor. İstanbul ve Edirne'deki belediyeler bu konuda oldukça iyi çalışıyor. Türkiye'de çok sayıda insan paten kayıyor.

HABERHAYAT: Buz pateni pahalı bir spor mu?
FEHMİ TEKELİOĞLU: Aslında çok pahalı bir spor değil. Bir sinema bileti kadar fiyatı var. Ama tabi ki bedava olmasını ve herkesin bu sporu yapmasını isteriz.

HABERHAYAT: Gençlere neler tavsiye edersiniz?
FEHMİ TEKELİOĞLU: Bu sporu yaşı kaç olursa olsun yürüyebilen herkes yapabilir. Bu anlamda ben buradan ailelere seslenmek istiyorum. Ailelerin çocuklarınızı bu sporla küçük yaşlarda tanıştırmaları çok önemli. Çocuk buz patenini severse, büyüdüğünde de bu spora devam edebilir. Ancak sevmezse, diğer sporlara alt yapı oluşturmuş olur. Buz pateni müzik ile birlikte yapıldığı zaman çok keyifli bir spora dönüşür. Buz pateni ritim duygusunu geliştirir. Vücudun bütün kaslarını çalıştırır. Buz pateni yapmak isteyen gençler, bir an önce bu spora başlamalı.

HABERHAYAT: Samsun'da buz pateni salonu yapımının çalışmaları devam ediyor. Bu salon hakkında bilgi alabilir miyiz?
FEHMİ TEKELİOĞLU: Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın başlattığı çok güzel bir projenin bir kolu Samsun'da hayata geçiriliyor. Bu proje kapsamında Badırlı mevkiinde 30-60 ebadında bin 800 metre kare olimpik bir salon yapılıyor. Uluslararası yarışmaların yapılabileceği bu salon 2017'de bitmiş olacak.

HABERHAYAT: Son olarak neler söylemek istersiniz?
FEHMİ TEKELİOĞLU: Samsun ve Karadeniz'in en büyük medya kuruluşu olarak gösterdiğiniz ilgi bizim için çok önemliydi. Sizlere çok teşekkür ediyorum.