Samsun Haber - Milliyetçi Hareket Partisi'nin anayasa değişikliğine büyük katkı verdiğini ifade eden MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, "Bu sayede tamamen hukuka uygun, demokratik bir değişiklik hazırlanmasını sağlamıştır. Tek adamlıktan kasıt, Cumhurbaşkanının denetimsiz olması ve sorumlu olmamasıdır. Yapılan bu değişikliğe 'hayır' diyenler bugünkü sisteme 'evet' diyor" dedi.

KUVVETLER AYRILIĞI ZEDELENİR

MHP'nin önüne gelen metni direkt kabul edip, hükümetin peşinden gitmediğini savunan Usta, "Kuvvetler ayrılığını dengede tutma yönünde ciddi katkılarımız olmuştur. Hiçbir şeyden sorumlu olmayan ve yargılanamayan Cumhurbaşkanlığı sisteminden, yaptığı her eylemden yargılanabilecek bir Cumhurbaşkanlığı sistemine dönüşüm hazırlanmıştır. Sanki Cumhurbaşkanı kararnamelerle istediği her şeyi yapacak gibi bir hava estiriliyor. Oysaki Cumhurbaşkanı kararnameleri normlar hiyerarşisinde kanunların altında yer alacak. Kararnameleri tamamen sınırlandırırsanız sistemi çalışmaz hale getirirsiniz. Ucunu çok açık tutarsanız yasamanın alanına girer ve kuvvetler ayrılığını zedeler' diye konuştu.

YETKİSİ AZALTILDI

12 üyesini kendisinin atadığı bir anayasa mahkemesi, cumhurbaşkanını yargılayamaz eleştirilerine yanıt veren Usta, şunları kaydetti: 'Şu anda Anayasa Mahkemesinin 14 üyesini Cumhurbaşkanı atıyor, 3 üyesini meclis. Yeni sistemde ise Cumhurbaşkanı 12 üye atayabilecek dolayısıyla Anayasa Mahkemesinde Cumhurbaşkanının yetkisi artırılmadı, azaltıldı.'