Samsun Haber - 27 Mart Dünya Tiyatro Günü nedeniyle bir mesaj yayımlayan Düşevi Oyuncuları Genel Sanat Yönetmeni Cem Kaynar, Samsun'un geçmişten bu yana bir tiyatro kenti olduğunu vurguladı.
Atatürk'ün aydınlanma meşalesini ilk kez yaktığı bir şehir olan Samsun'da yaşamanın bir onur olduğunu vurgulayan Kaynar, "Cumhuriyet öncesinde önemli bir geçiş ve ticaret noktası olan Samsun; Tomas Fasülyeciyan, Nurgiyan Efendi, Mösyo Apari, Mösyo Yakovadis gibi Ermeni ve Rum aktörlerin öncülük yaptığı bir dönemde iken, Cumhuriyet sonrasında Bediha Muavit, Vasfı Rıza Zobu, Muhsin Ertuğrul gibi dönemin meşhur oyuncularının Avrupa turnesinden önce 1 ay gösteri yaptığı, İşçi Tiyatrosu, Halkevi Tiyatrosu, İstiklal Tiyatrosu, Meşrutiyet Tiyatrosu gibi salon ve kurumların olduğu bir şehirdir" dedi.

SAMSUN'DA YÜZLERCE EMEKÇİ VAR

Cumhuriyet öncesi ve hemen sonrası birçok kaliteli tiyatro insanının yanı sıra yakın tarihte de Samsun'da tiyatroya emek vermiş, tiyatro kelimesinin saygınlık kazanmasını sağlamış yüzlerce emekçi olduğunu ifade eden Kaynar, "İlkadım Belediyesi'nin 20 yıllık kiracılıktan ayrılması ile başlayan Gazi Sahnesi kapanma süreci Gazi Kültür ve Sanat Derneği kurularak 5 tiyatronun insiyatifi ile tekrar açıldı. Bu arada Lovelet AVM, Samsunlulara çok güzel bir salon armağan etti. Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi küçük salonunda da oyunlar oynanmaya başladı. Biz de Düşevi Oyuncuları olarak Bulvar AVM içerisinde Düşevi Bulvar Sahne'de oynamaya başladık. Cumhuriyet sonrasında perdelerini kesintisiz en uzun süre açan tiyatro olmanın gururu ile, Düşevi Oyuncuları olarak Samsun'da tiyatro sanatının gelişmesi için sürdürdüğümüz mücadele devam edeceğimizi belirtir, tüm tiyatro emekçilerinin Dünya Tiyatro Gününü kutlarım' diye konuştu.