Büyükşehir Belediye Komisyonu 2016 yılı Şubat ayı 3. Birleşiminin 1. Oturumu Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'nda yapıldı.

Komisyonda gündem maddelerinden biri olan Canik Belediyesi'nin ve vatandaşların, Büyükşehir Belediyesi'nin Gülsan Sanayi Sitesi'ne yapmayı planladıkları dini tesis alanı, kültürel tesis alanı, rekreasyon alınana itirazı görüşüldü.

Komisyon maddesinin okunmasının ardından söz alan Bağımsız Meclis Üyesi Erkan Akyüz, 'Gülsan Sanayi Sitesi'nin değişimi ile ilgili hiç kimsenin itirazı yok. İki belediyenin yani alt ve üst kademe belediyelerinin karşı karşıya geldiği konu, buranın değişiminden sonraki düzeneği ile ilgilidir. Samsun'da yeteri kadar park ve bahçe alanı var. Bu şehrin ticarete de ihtiyacı var. Aynı siyasi görüşü taşıyan iki belediye bir araya gelerek, şehir ne istiyor diye bunu değerlendirse. İki belediye birbiri ile zıtlaşmasa. İki belediyenin zıtlaşmasından da oradaki vatandaş mağdur olmasın diye düşünüyorum' dedi.

Meclis Başkanvekili Turan Çakır da, 'Bizim alt belediyelerin hiçbiri ile sorunumuz yok. Bunların tamamı sizin değerlendirmeniz. Bizim hiçbir ilçe belediyesi ile ilgili sorunumuz yok' açıklamasını yaptı.

ERBAY: 'CANİK BELEDİYESİ'NİN PROJESİ YÜZ YILIN EN İDDİALI PROJESİ'

Ardından gündem maddesi ile ilgili görüşlerini beyan eden Canik Belediye Başkan Yardımcısı ve Büyükşehir Belediye AK Parti Meclis Üyesi Mustafa Erbay, 'Buradaki sanayi bölgesinin kaldırılmasında Samsun'daki herkesin hemfikir olduğunu düşünüyorum. Yaklaşık son 10 yıldan beri Gülsan Sanayi Sitesi üzerinde değişik planlamalar, görüşler bildirilmesine rağmen bir noktaya varılamamıştır. Bu alandaki istimlak bedellerin ödenip vatandaşların çıkarılması sadece gündemde tutuluyor. Bundan sonraki bu alanda yapılacak olan planla ilgili net bir çalışma görülmüyor. Sadece 1/50000'lik planda bir cami, bir meydan ve kültürel alanlardan bahsediliyor. Halbuki gönül isterdi ki, Canik Belediyesi'nin oraya sunduğu proje son yüzyılın en iddialı projesi olacaktır diye düşünüyorum. Burası için planlanan projenin üzerinde Samsun'da hem ekonomik hem de katkı manada katkı sağlayacak bir proje olmasını temenni ediyorum. Bu iddialı projeyi milletle, basınla paylaşıp önlerine koymanız gerekirken, şu ana kadar vatandaşlarımız hiçbir şey görmemişlerdir. Projemiz iddialı bir projedir. Samsun'un bundan önceki belediye başkanlarının yapmış oldukları kısa vadeli günlük, aylık düşüncelerle yapılan planlamalarla Samsunumuzun gelmiş olduğu nokta hakikaten içler açısıdır. Bu manada vatandaşlarımızın itirazına kulak verilmesini düşünüyorum' şeklinde konuştu.

Canik Belediyesi'nin Gülsan Sanayi Sitesi için alternatif projesi olduğunu ifade eden Erbay, 'Canik Belediyesi'nin itirazının da kabulünü istiyorum. Bu proje çok iddialı bir proje olmalı, yüz yılın projesi olmalıdır. Yüzyılın projesi bu alanı hepsini içerisinde barındırıyor' diye konuştu.

Gülsan Sanayi Sitesi'ndeki alanın ticari alan olarak kullanılmayacağını ifade eden Büyükşehir Belediye Meclisi Başkanvekili Turan Çakır şöyle konuştu: 'Şehrimizdeki bütün insanlar ve orada ticaret yapan esnaflar orada fazla büyüyemeyeceklerini ifade ediyorlar. Biz de bu amaçla birkaç ay önce Büyükşehir Belediye Meclisimizde Sarıışık mevkisi diye ifade ettiğimiz Ankara yolundaki bir alanı bununla ilgili tahsis ettiğimizi bildirdik. Burası büyük bir alan herkesin burada farklı ticari beklentileri olabilir. Ama Başkanımız Yusuf Ziya Yılmaz, zaman zaman 'burada bir ticari faaliyet varken, buradaki ticari faaliyeti buradan kaldırırken, burada tekrar birilerinin ticaret yapmasının doğru olmayacağını, bunun vicdani ve ahlaki olarak doğru olmayacağını' ifade ediyor. Burada bir bedel ödenecektir. Başkanımız burayı boşaltarak birilerinin daha çok para vererek burada ticaret yapmasının doğru olmayacağını belirtiyor. Buranın 7'den 70'e bütün Samsun'un kullanımına açılmalı.'

KARŞILIKLI TARTIŞMA

Erbay'ın önerdiği alternatif projeye karşılık Çakır şunları kaydetti: 'Adama 'bu yüzyılın projesi niye Kuzey Yıldızı'nda aklınıza gelmedi' derler. 'O zamanlar niye bunları kamuoyunda paylaşmadınız' diye sorarlar. 'Kendi sorumluluğunuzdaki yerlerde bu projeleri niye üretmiyorsunuz' derler. Siz kendi sorumluluğunuzdaki işleri bırakın ama Büyükşehir Belediyesi sorumluluğundaki işlerle alakalı ahkam kesmeye devam edin. Bu itirazın tamamını burada yapabilirsiniz. Ama bunun içeriğini oku, oku, oku, bir daha oku. Kendi sorumluluğunuzdaki alanlarda neler yapıyorsunuz, neler yaptınız bugüne kadar?'

Daha sonra Erbay da Çakır'a, 'Biz belediye bütçesi ölçeğinde işler yapıyoruz. Canik Belediyesi bugüne kadar Karadeniz'deki en büyük kentsel dönüşümü yaptı' dedi.

Bu sözler üzerine Turan Çakır şu ifadeleri kullandı: 'TOKİ yaptı. Doğru, 12 yılda 3 tane bina yaptınız. Tebrik ediyoruz. Belediye hizmet binası, kapalı spor salonu, bir de kültür merkezi. Ondan sonra başkaların yaptığı projeleri de 'biz yaptık' demeye devam edin. Başkalarının sorumluluğundaki işlerle alakalı basına ve her yere bilgi vermeye de devam edin. Çünkü kendi sorumluluklarında olup da söylerlerse yapmak zorunda kalacaklar. Ama başkalarının sorumluluğundaki işlerle ilgili ahkam kesmek çok kolay.'

Tartışmaların ardından ilgili gündem maddesindeki itirazlar oy çokluğu ile reddedildi.

Komisyonda görüşülen maddeler, daha sonra 12 Şubat 2016 tarihinde mecliste karara bağlanacak.