İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından '15 Temmuz Çalıştayı' düzenlendi. Malatya Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve 2 gün sürecek olan çalıştaya katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 15 Temmuz darbe girişiminin milletin iradesine karşı yapılmış bir girişim olduğunu ifade ederek, 'Millet darbeye o gün dur dedi, hayır dedi, meydanlara çıktı, tanklara, toplara, tüfeklere karşı kendilerini siper etti, hayatlarını verdiler bu vatan için' diye konuştu.
15 Temmuz şehitlerini rahmetle andıklarını dile getiren Tüfenkci, 'Bu milletin topyekun kendini ortaya koymasıyla beraber, bu hain darbe girişimi gerçekten başarılı olamadı. Ama bir tarih yazılsa, ileride sivil direniş nedir diye tartışılsa ben inanıyorum ki 15 Temmuz darbe girişimine karşı koyan bu milletin sivil direnişi en başa altın harflerle yazılacak. Düşünün o gün hiçbir sivil direnişçi, darbeye 'hayır' diyen hiçbir sivil unsur tek bir kurşun atmadan o darbeye, tanka, tüfeğe, topa, uçak bombalarına karşı durdu ve karşılığında hiçbir mermi atmadı. O gün hiçbir dükkan, iş yeri yağmalanmadı' diye konuştu.
15 Temmuz günü tarihte görülmeyen bir sivil direniş örneğini bu milletin gösterdiğini dile getiren Tüfenkci, 'Bunun da ayrı irdelenmesi lazım. Orada hiçbir siyasi parti ayrımı yapmadan sadece milli iradeye sahip olanlar, sadece bu milletin birliğinden, beraberliğinden yana olanlar, 'Türkiye Suriyeleşmesin, Iraklaşmasın' diyenler o meydanlarda toplanmışlardı ve darbeye 'hayır' diyorlardı. Elbette ki darbe taraftarları da vardı. Elbette ki hainler de vardı. Darbenin başarılı olmasına dua edenler vardı, onları da biliyoruz' ifadelerine yer verdi.
Darbe girişimi gecesi bombalanan bölgelerin Türkiye'nin terörle mücadele eden unsurları olduğunu kaydeden Tüfenkci, 'Allah'a hamd olsun milletimiz o gün o darbeye dur dedi, inşallah 16 Nisan'da da milli iradeye, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine de 'evet' diyecektir' şeklinde konuştu.

'Darbe üreten bir sistem olduğunu görüyoruz'
Mevcut parlamenter sistemin sürekli darbeler ürettiğini ifade eden Tüfenkci, 'baktığımız zaman sistemin darbe üreten bir sistem olduğunu görüyoruz. Onun için bir daha Türkiye'de böyle kalkışmalar, darbe girişimleri olmasın diye sistemi tahkim ediyoruz' dedi.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise 15 Temmuz'un canlı şahitleri olduklarını dile getirerek, 'Ama 15 Temmuzu yeteri kadar anlayamadığımızı söyleyebiliriz. 15 Temmuz girişimi sıradan bir darbe girişimi değildi. Bu ülke bir çok darbe girişimi yaşadı ama bu sadece bir yönetimi ele geçirme olarak görmek bence saflık olur. Bu girişim ülkemizi işgal ve iç savaşa götürmenin bir çalışmasıydı' diye konuştu.
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay da FETÖ terör örgütünün kanlı darbe girişiminin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde birlik ve beraberlik içerisinde güçlü bir duruşla akamete uğratıldığını ifade ederek, 'Allah milletimizin yüzüne baktı, Cumhurbaşkanımızı korudu. Milletimizin birlik ve beraberliği ile şahlanışı ile daha gece yarısı olmadan bu darbe girişimi tümüyle boşa çıkarıldı' dedi.
2 gün sürecek olan 15 Temmuz Çalıştayı'nda '15 Temmuz'u anlamak', 'Tanıklarla 15 Temmuz', '15 Temmuz ve ekonomi', 15 Temmuz ve Medya' ve '15 Temmuz ve dış politika' konularında oturumlar gerçekleştirilecek.

Bakan Tüfenkci: “15 Temmuz darbe girişimine karşı koyan bu milletin sivil direni