Samsun il ve ilçe oda ve borsa başkanları, düzenlenen müşterek toplantıda bir araya geldi. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda, asgari ücrete yapılan zamla birlikte işveren üzerine gelen yükün yansıması, KOSGEB tarafından esnaf ve sanatkarlara verilen desteğin TSO üyelerine de verilmesi, Mesleki Yeterlilik Belgesi alma zorunluluğu, oda ve borsalar olarak yurt içi ve yurtdışına teknik inceleme ve fuarların düzenlenmesi gibi birçok konu başlığı ele alındı.

Gündeme ilişkin görüş alışverişinin bulunulduğu toplantının ardından konuşan Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, 'Bilindiği gibi asgari ücret 2016 yılı için net bin 300 TL olarak belirlendi. Asgari ücretin işverene maliyeti ise iki bin TL'nin üzerinde. Yeni asgari ücretteki bu artış nedeni ile devlet hazineden her bir asgari ücretli çalışan için işverene 110 TL destek vermeye karar verdi. Her ne kadar devlet destek veriyor olsa da verilen bu devlet desteği yeterli değildir. Oda ve borsa başkanları olarak, asgari ücret artışındaki devlet desteğinin artırılması yönünde TOBB nezdinde gerekli girişimlerin yapılmasına karar verdik' dedi.

KOSGEB DESTEKLERİ

Diğer görüştükleri konulara da değinen Başkan Murzioğlu, 'Toplantımızda ayrıca, 40 meslekte Mesleki Yeterlilik Belgesi alma zorunluluğu ile ilgili yasa önümüzdeki Mayıs ayından sonra başlayacak. Yasa gereği belirlenen mesleklerde Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayanlar çalıştıramayacak ve çalıştıranlara da çalışan başına 527 TL para cezası uygulanacak. Belge alınması yönündeki süre çok azdır. Biz de verilen sürenin uzatılması için girişimlerde bulunma noktasında karar aldık. Öte yandan toplantıda, KOSGEB vasıtasıyla esnafa verilen desteğin TSO'lara kayıtlı firmalara da verilmesi yönünde TOBB nezdinden bir çalışma yapacağız. Bunun yanında, oda ve borsalarımızın katılımıyla yurt içi ve yurtdışına teknik inceleme ve fuar düzenlenmesi yönünde de çalışmalar yapacağız. Samsun'da oda ve borsa başkanlarımız arasında çok güzel bir ahenk söz konusu' dedi.

'Oda ve Borsalar Müşterek Toplantısı'na Samsun Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır, Çarşamba Ticaret Borsası Başkanı Kazım Yılmaz, Çarşamba TSO Başkanı Ahmet Yılmaz, Terme TSO Başkanı Ahmet Ekmekçi, Terme Ticaret Borsası Başkanı Haluk Trabzon, Bafra TSO Başkanı Göksel Başar, Bafra Ticaret Borsası Başkanı Namık Kibaroğlu, Havza TSO Başkanı Erkan Acar, Vezirköprü TSO Başkanı Abdulkadir Fişekçi katıldı.