Sürücü adaylarının ehliyet almak için karşılaştığı zorluklar ve taban fiyat uygulaması hakkında açıklamalarda bulunan Hasan Guda, rapor alma ve sürücü sayıları hakkında bilgiler verdi.

Guda, taban fiyat uygulamasının olmadığı zaman İlkadım ilçesinde ortalama 800-900 kişinin ehliyet almak için başvurduğunu belirtirken, 2016 yılının Ocak ayında ise 210 kişinin ehliyet almak için kayıt yaptırdığını kaydetti.

'ADAY SAYISINDA GEÇEN SENEYE ORANLA BÜYÜK DÜŞÜŞ VAR'

Sürücü adaylarının sayısında geçen seneye oranla çok büyük bir düşüş yaşandığını belirten Guda, 'Taban fiyat uygulamasının ardından sürücü kurslarına olan ilgi yüzde 5'lere kadar düştü. Ocak ayında Samsun'un İlkadım ilçesinde 210 kişilik dönem açılışı oldu. Bunlardan 160 kişi B sınıfı ehliyet almak için kurslara kayıt olurken, 50 kişi de diğer ehliyet sınıfları için kurslara kayıt oldu. Bu rakamlar diğer senelere göre çok düşük. Geçen senelerde İlkadım ilçesinde bu rakam 800-900'lere geliyordu. Bu sene Şubat ayında ise şu ana kadar kayıt yaptıranların sayısı yok denecek kadar az. Bundan sonraki yazılı sınav 14 Mayıs'ta olacak. Diğer sürücü kurslarıyla da yaptığım görüşmelerde Şubat ayında kayıt yaptıranların sayısının çok az olduğu için dönem açmayacaklarını söylediler. Bu taban fiyat uygulaması bizi olumsuz etkiledi de diyemem. 300 liraya sürücü belgesi vermektense, hakkımız olan parayı alalım, 10 kişiye sürücü belgesi verelim' diye konuştu.

'SAĞLIK RAPORU ALIRKEN ZORLANIYORLAR'

Adayların en çok sağlık raporu fiyatlarından şikayet ettiğini dile getiren Hasan Guda, 'Adayların sürücü belgesi almada zorluklarla karşılaşması konusu doğru değil. Adayların en çok şikayet ettiği konu sağlık muayenehane ile ilgili olan konu. Şu anda aile hekimlerine gidildiği zaman da sürücü adaylarına rapor veriliyor. Aile hekimleri durumlarından şüphelendikleri adayları uzman doktorlara yöneltiyorlar. Aile hekimleri, rapor almak için gelen hastaların hangi ilaçları kullanıp kullanmadıklarını zaten görebiliyorlar. Adaylar bağımlılık yapan ilaç kullanıyorlarsa onlara zaten rapor vermiyorlar, bu vatandaşları ilgili hastanelere sevk ediyorlar. Aile hekimleri adaylardan şüpheye düşerse IQ testine yolluyor. Doktorlar adaylardan şüphe duymazsa ve herhangi sağlık sorununu fark etmezse sürücü adaylarına sağlık raporlarını veriyor. Uzman doktorlara sevk etmiyor' dedi.