Karadenizli İşadamları Derneği (KAİAD) Başkanı Murat Camadan, Karadeniz'deki turizm potansiyelini harekete geçirmek adına kruvaziyer turizmine ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi. Turizm sektöründe yaşanan dönemsel krizlerin alternatif kanallar ile çözülebileceğini belirten Camadan, Karadeniz'de kruvaziyer turizmin ön plana çıkarılması gerektiğini ifade etti.

POTANSİYEL DAHA DA ARTACAK
Türkiye'ye kruvaziyer ile gelen turist sayısının 2016'da 2.3 milyon kişiyi bulmasını beklediklerini belirten Camadan, "Karadeniz'e yapılacak yatırımlar ve bölgenin tanıtımı ile sadece Karadeniz'e yıllık 1 milyona yakın kruvaziyer turisti çekebiliriz. Karadeniz, insanının misafirperverliği, tarihi ve doğal güzellikleri, yeşili, yaylası ile önemli bir potansiyele sahip. Hükümetimizin, Karadenizli İşadamları Derneği olarak sunacağımız projelere vereceği destek ile kruvaziyer turizmindeki bölgemizin bu potansiyelini daha da arttıracağına inancımız tamdır" diye konuştu.

SAMSUN-SİNOP-TRABZON
Dünyada yaklaşık yıllık 40 milyar dolarlık bir kruvaziyer turizmi büyüklüğü olduğunu ancak Türkiye'nin bu pastadan yıllık 50 milyon dolar pay aldığını belirten Camadan, Karadeniz'in kruvaziyer turizmi açısından biçilmiş kaftan olduğunu kaydetti. Camadan 'Son zamanlarda yabancı turistlerin de ilgisini çekmeye başlayan Sinop'a 2008 yılında başlayan turlar 6 kruvaziyer gemi ve 3 bin 136 yolcudan yüzde 433 artışla 26 kruvaziyer ve 4 yolcu gemisi ile toplam 17 bin 518 yolcuya gelmiştir. Son yıllarda iyi bir çıkış yakalayan Sinop'un bu potansiyelini artırarak genişletilmesi, onun uğrak bir kruvaziyer gemi limanı kenti haline getirilmesinden geçmektedir. Trabzon 33'ü kruvaziyer toplam 37 gemi ve 16 bin 138 yolcuya ulaşmıştır. Samsun'da ise 2004 yılında 1 gemi ile başlayan kruvaziyer turizmi yüzde bin 700 artışla 13'ü kruvaziyer olmak üzere toplam 17 gemi ve bin 558 yolcuya ulaşmıştır' diye konuştu.

Camadan, destinasyonlara Karadeniz'in de eklenmesi gerektiğini, KAİAD olarak Amerika Miami'de fuarlara katılarak kruvaziyer turizmi hakkında tanıtımlar yapacaklarını da sözlerine ekledi.