İşte Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

"2015'de Türkiye'nin tökezleyeceğini umanların bir kez daha hüsrana uğradıklarını görüyoruz. Ben birtakım uluslararası kuruluşların ülkemizle ilgili değerlendirmelere hep itiraz etmişimdir. Uluslararası bu tür kuruluşların kararları, açıklamaları bilimsel değil, siyasidir. Biz hep içeride hem de dışarıda topyekun bir savaş veriyoruz ve bu savaştan alnımızın akıyla çıkacağız.

İnşallah 2016 yılında büyüme hızlı yakalayarak 2023 hedeflerine ulaşacağımıza inanıyorum. Geçtiğimiz hafta Güney Amerika seyahatim oldu. Buraya 100'ü aşkın işadamıyla birlikte gittik. Orada Şili, Peru, Ekvator devlet başkanıyla birlikte iş forumlarına katıldık. Derdimiz iş adamlarımıza bir heyecan verelim, bazı adımlar atılsın. Ama o ülkede, ama bizim ülkemizde bazı adımları beraber atalım. Siz üretmezsiniz onlar üretir, siz satmazsanız onlar satar. Madem küreselleşme diyoruz, öyleyse dünyada sizin için uzak diye, meçhul diye bir yol ve yer olmamalıdır. Ayağımızı basmadığımız hiçbir yerde ticari varlık göstermemiz mümkün değildir.

MORALLİ OLUN

Bölücü terör örgütünün eylemlerini arttırması gibi olaylar kimilerini kaygılandırdı. Buna rağmen ekonomik verilere baktığımızda ciddi bir sıkıntı görmüyorum. Moralli olun ve göreceksiniz istikbal bizimdir, hiç endişeniz olmasın. Yurtdışına tatile çıkmayın, tatilinizi yurt içinde yapın. Şimdi de Yerli Malı Yılı olsun. Malzemelerinizi yurt içinden temin edin. Geçtiğimiz yıl ülkemize gelen uluslararası yatırım 16,6 milyar olarak gerçekleşti. Bazı sıkıntılar olacak, aşacağız. Unutmayın kutlu doğumlar sancılı olur. Bu kutlu doğumdur. otomobil satışlarına bakalım, tarihi bir rekorla 726 bine yükseldi. Bu rakam önceki yıl 587 bindi. Beyaz eşya satışları da bir önceki yıla göre arttı. İhracatımızda bir miktar düşüşle birlikte ithalattaki azalışımız cari açığı geriletti. Turizm gelirlerindeki düşüş daha ziyade küresel ekonomiyle ilgili görünüyor. Bunu da en kısa sürede telafi edeceğimize inanıyorum."