2015 yılında Atatürk Barajı'ndan 4.6 milyar kWh elektrik üretilirken, Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (Dicle EDAŞ) tarafından elektrik dağıtım hizmeti verilen Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerindeki kayıp kaçak elektrik kullanım miktarı ise yaklaşık 16 milyar kWh olarak hesaplandı. Bahse konu 6 ilde 2015 yılında 21.5 milyar kWh elektrik kullanılırken, değişik sebeplerden dolayı kullanılan bu elektriğin yaklaşık yüzde 22'si tahsil edilebildi.

'2015'TE TÜKETİM YÜZDE 5,5 ORANINDA ARTTI'

Bölgede güvenlik bazlı olaylar, operasyonlar ve diğer 'mücbir sebep' gerekçelerinin en yoğun şekilde yaşandığı 6 ile elektrik dağıtım hizmeti veren Dicle EDAŞ'ın elektrik tüketimi, bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 5,5 oranında arttı. Buna karşılık Dicle EDAŞ dışında, Türkiye genelindeki elektrik tüketimi ancak yüzde 2 oranında bir artış gösterdi.

Geçtiğimiz yıl müşterileri tarafından 21.5 milyar kWh elektrik tüketilen Dicle EDAŞ, ne yazık ki parasını her ay peşin ödediği bu elektriğin bedelini, aynı müşterilerden tahsil edemedi. Kullanılan 21,5 milyar kWh elektriğin sadece 5,5 milyar kWh'lik kısmını faturalandırabilen Dicle Elektrik, iş tahsilata gelince bunun da ancak bir kısmını tahsil edebildi.