14 Şubat Sevgililer Gününün kökeni Roma Katolik Kilisesi'nin inanışına dayanır.

14 Şubat Valentine ismindeki bir din adamının adına ilan edilen bir bayram günü olarak ortaya çıkmıştır. Bu sebeple bazı toplumlarda "Aziz Valentin Günü"olarak bilinir.

Günümüze gelindiğinde ise 14 Şubat Sevgililer Günü, sevgililerin birbirine hediyeler aldığı, kartlar gönderdiği özel bir gün olarak kutlanmaktadır.

14 Şubat Sevgililer Gününde hediye ve kart gönderimi konusunda ciddi bir satış söz konusudur. Tüm dünyada 1 milyar civarında kart gönderildiği varsayılıyor.

14 Şubat'ın aşk ile ilişkisi antik çağlara dayanmakta ve Gamelyon ayı olarak adlandırılmaktadır. Antik Roma'da 15 Şubat, bereket tanrısı Lupercus'un onuruna, Lupercalia günü olarak kutlanmaktaydı. Bu günde, Lupercus'un din adamları tanrıya keçi kurban ederlerdi. Daha sonra kafalarının üstüne koydukları bir parça keçi derisi ile Lupercus'u simgeleyerek, Roma sokaklarında koşturup, karşılaştıkları herkese dokunurlardı.

14 Şubat'ta genç kızlar gönüllü olarak ileri atılır ve bereket tanrısının dokunuşundan paylarını almaya çabalarlardı. İnanışa göre bu dokunuş sayesinde doğurganlıkları kolaylaşacaktı.

Lupercalia bayramının arifesi olan 14 Şubat'ta genç erkeklerin genç kızların isimleri yazlı kura çekerek bayram boyunca 'çift' olma alışkanlığı vardı. 469'da Papa bu gayri-Hristiyan bayramını yasaklayarak sadece kura çekilişine izin verdi. Ancak artık kuralarda kızların değil azizlerin isimlerini yazılıydı.