Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Koral dolgusuz dolgu ve plexr hakkında Haber Medya Grubu yayın organlarından HaberHayat Dergisi'ne bilgi verdi.

HABERHAYAT: Sizi tanıyabilir miyiz?

HABERHAYAT: İlgi alanlarınızdan bahseder misiniz?
DENİZ KORAL: Tüm Dermatolojik Hastalıklar teşhis tanı ve tedavisi, Cilt lezyonları, tümör, ben gibi eksizyon ve biopsi işlemleri, Siğil tedavisi, Akne ve izlerinin tedavisi, Antiaging tedaviler, Dolgu, Botoks Kimyasal peelingler, mezoterapi ve PRP, Kök hücre uygulamaları, Saç ekimi, Türk Dermatoloji Derneği, Deri ve Zührevi Hastalıklar Derneği, Dermatoloji Akademisi Derneği EADV, ISHRS Dernekleri üyesiyim ve çok iyi derecede İngilizce bilmekteyim.

HABERHAYAT: Dolgusuz Dolgu nedir?
DENİZ KORAL: Herhangi bir dolgu maddesi veya ilaç enjekte etmeden yüzdeki, dudaktaki volüm kayıplarını düzeltmek, lifting etkisi yaratabilmek, dudak dolgunluğunu artırmak, ince kırışıklıkları yok etmek için kullanılan bir yöntem. Akupunktur iğneleri ile galvanik ve doğru akımla yapılan bu dolguda kişilerin dermis tabakasında bulunan elastik ve kollajen lifler uyarılmak ve hacim verilmek isteyen bölgeye doğru göçe zorlanmak suretiyle yapılan bir işlemdir. Dolguda yeni bir çığır açacak olan , klasik dolgu prosedürlerini ve Hyalüronik asidin tahtını sarsacak bir cihaz Needle shaping.

HABERHAYAT: Klasik dolgulardan farkı nedir?
DENİZ KORAL: Klasik dolgular hyalüronik asit, kalsiyum hidroksiapatit gibi maddelerle geçici, yarı kalıcı olmak üzere uygulanırlar, bu maddeler çevresinde su tutarak dokuda hacim etkisi yaratır ve kendisi de erimediği için bir kitle teşkil ederek volüm verirler. Yapılışlarına bağlı olarak sıklıkla kanama hematom morarma gibi şikayetlere neden olurlar, ayrıca yine ele gelen sert şişlikler nodüller ve granülomlar olabilir. En tehlikeli yan etkileri ise damar içine kaçmaları ile damara bası ile oluşan nekrozlardır. Tabi asimetrik yani görüntüde simetriyi bozma gibi bir etkiyi de unutmamak gerek. Dolgusuz dolgu bu yukarda saydığımız yan etkilerden hiçbirine sahip değildir.

HABERHAYAT: Dolgusuz dolgunun etki mekanizması nedir?
DENİZ KORAL: Yüz sarkmalarında, dudak ve kırışıklıkların doldurulmasında, çökme skar izlerinin düzeltilmesinde, kişiyi rahatsız etmeyen ve çok kısa süre uygulanan bir doz elektriksel akımla (Galvanik ve dalgalı akım) yapılır. Deri altına çok ince iğnelerle girilmek suretiyle kollajen ve fibroelastik liflerin uyarılması ile ortaya çıkan bu etkiye mikro ototransplantasyon ve biyostimülasyon denir. Yeni Tip 1 kollajen üremesi artarken, Tip 3 kollajenlerdede retraksiyon görülür.

HABERHAYAT: Kaç seans yapılır etki süresi nedir? Kimlere yapılmaz?
DENİZ KORAL: Ayda bir kez olmak üzere 3 seans yapılır. Etki süresi ise 2-3 yıldır. Kalp pili olanlara, hamilelere, cilt enfeksiyonu olanlara ve galvanik akımla daha önce sorun yaşamış olanlarda yapılmaz. Her yaşta ve cinste kişilere uygundur. Sonuç olarak; klasik dolgularda gözlenen hematom, granülom, nodül, nekroz, enfeksiyon, asimetri riski olmadan, herhangi bir madde enjekte etmeden, kişinin kendi kollajen ve elastik liflerini uyararak doğal, hacimli bir dudak ve cilt elde etmek artık mümkündür.

HABERHAYAT: Plazma nedir?
DENİZ KORAL: Maddenin 4.haline plazma denir. Madde katı haldeyken enerji verilirse önce sıvı sonra da gaz haline geçmektedir. Gaz halindeyken enerji vermeye devam edersek o zaman Plazma elde etmiş oluruz. Kısaca iyonize atmosferik gaz da diyebileceğimiz bu enerji arkıyla çeşitli uygulamalar uzunca bir zamandır sanayide yapılagelmektedir. Sağlıkta ise bunun kullanılabileceği alanlar çevre dokulara zarar vermeksizin istenmeyen doku veya hücre topluluklarının ortamdan uzaklaştırılmasıdır.

HABERHAYAT: Plexr nedir? Nasıl çalışır?
DENİZ KORAL: Plexr plazma ile çalışan non ablativ soft cerrahi ya da soft surgery cihazıdır. Deri yüzeyinde bulunan bazı hastalıkların ve problemlerin tedavisinde kullanılır. Cihazın uygulama ucunda oluşan enerji ile hedef dokudaki potansiyel farkından dolayı ortamdaki atmosferik gazlardan oksijenin iyonizasyonu ile ark oluşmakta ve bu sırada yaklaşık 1800 C sıcaklık oluşmaktadır ki bununla yüzeyde bulunan istenmeyen dokular süblime olmaktadır. Süblimasyon epidermisteki yani üst derideki keratinosit dediğimiz hücrelerin buharlaşmasına denir. Lazer ve koterlerden en önemli farkı çevreye ve subkütan dokulara istenmeyen herhangi bir enerji veya ısı akışı olmamasıdır. Böylece yan etki profili de oldukça düşük olmaktadır. Bu işlemleri uygulamak için enerji olarak 3 farklı seviye kullanılır, Düşük enerji ile göz kapağı işlemleri blefaroplasti, deri lekeleri, küçük siğiller, aktif akne, kırışıklıklar ve periumblikal çatlaklar, ksantelazma ,orta enerji ile biraz daha büyük siğiller ve lezyonlar , daha derin kırışıklıklar yapılabilir. Yüksek enerji ile büyük lezyonlar ve keloid gibi zor tedavi edilebilen lezyonlarda kullanılır.

HABERHAYAT: Plexr kimlerde kullanılır?
DENİZ KORAL: Plexr, alt ve üst göz kırışıklıklarından şikayetçi olan ameliyat olmakla olmamak arasında kararsız kişilerde, yüzde smoker line dediğimiz üst dudak kırışıklığı olanlarda boyun kulak önü çizgilenmeleri ve kırışıklıklarında, güneş ve hamilelik lekesi gibi leke sorunu olanlarda, akne skarı ve benzeri yara izlerinde, akne tedavisi ile yüzeysel siğil, benlerin alınmasında, keloidlerde yaş cinsiyet farkı olmaksızın kullanılabilen bir cihazdır.

HABERHAYAT: Uygulama şekli nasıldır?
DENİZ KORAL: İyi bir fizik muayene ile rahatsızlık tespit edilir. Endikasyon sınırları içindeyse uygulama için lokal anestezik kremlerle 30 dakika uyuşturlur. Yüzey zefiran veya benzeri bir dezenfektanla temizlenir. Yapılacak bölgedeki lezyonlarda sadece çıkıntılı yüzeylerinde süblimasyon işlemi yapılır. Spotlar bölgeye göre en fazla 1-2 saniye olacak şeklide bölge tamamen tarandıktan sonra buz uygulaması yapılarak işlem tamamlanır. Göz kapağında ödem oluşabilir. Onun için özel antihistaminik ve antienflamatuar göz damlası günde 3 defa kullanması önerilir. Temizlik için saf sabunlar, bebek sabunları ile temizleme önerilir. Kozmetik veya ilaç kullanılmaz. Mutlaka fondötenli kapatıcılar yapılan lezyon görünmeyecek şekilde kullanılmalıdır. 1 hafta-10 gün içinde kabuklanmalar tamamen dökülür. Alttan pembe epitel ortaya çıkar. Bu dönemde de güneşten korumak çok önemlidir.

HABERHAYAT: Yan etkisi var mıdır?
DENİZ KORAL: Ameliyatsız Blefaroplasti için her gün mutlaka sabunla çok hafif bastırmadan temizlenmesi ve damla kullanılması önemlidir. Yeni deri oluşumunun post inflamatuar hiper veya hipopigmentasyon oluşma riskinden dolayı güneşin olumsuzluk yaratan UVA ve UVB'den kesin olarak korunması gerekmektedir. En önemli yan etkisi işlem sonrası oluşabilecek lekedir. Bunun haricinde önemli bir yan etkisi bulunmamaktadır.

HABERHAYAT: Avantajları nelerdir?
DENİZ KORAL: Plexr göz kapakları ameliyat olma sınırına gelen fakat ameliyat olmaktan çekinen, bu durumdan rahatsız olan kişiler için çok güzel bir seçenektir. Aynı zamanda Botoks yapılmasına rağmen bazı göz kapaklarında sarkmalar ve kırışıklıklar yeterince düzeltilemez. Bu kişilerde de kombinasyon tedavisi olarak düşünülebilir. Sadece lokal anestezik kremler ile uyuşturularak, yapılabilen ve kısa sürede iyileşme, ağrı ve acı gibi işlem sonrası sorunu olmayan yan etkisi olmayan bir tedavi seçeneğidir. Yine dudak üstü sigara çizgilerinde dolgu ile kırışıklıkları ortadan kaldırmak kolay olmuyor ve etkisi kısa sürüyor. Bu bölge tedavisi içinde 1-2 seneye varan iyileşme iyi bir alternatiftir. Boyun bölgesi kırışmaları ve sarkmaları da daha uzun sürelerde bu yöntemle sorun olmaktan çıkabiliyor. Lekeler başlı başına bir sorun. Çeşitli leke çıkaran kozmetikler, ilaçlar kullanılmasına lazer yapılmasına rağmen, bazen inatçı lekelerle baş edebilmek mümkün olmuyor. Plexr ile plasma enerjisi yüzeyel lekelerde 1 seansta derin yani dermal olan lekelerde 2-3 seansta çözüm olabiliyor. Tabi hepsi için geçerli olan çok iyi kapatıcı koruyucu kullanmak şartıyla..

HABERHAYAT: Akne İzleri, kırışıklıklar kaç seansta iyileşme sağlar?
DENİZ KORAL: Ortalama olarak ayda bir yapılan seanslarla 1-3 seans diyebiliriz. Gençlerde ve kırışıklıkları henüz ameliyat olma seviyesine gelmemiş göz kapaklarında 1 seans yeterli olabiliyor. Tamamen kişinin ve kırışıklıkların durumuna göre seans süreleri değişmektedir. Herhangi bir yan etkisi olmadığı için sorunun durumuna göre gerektiği zamanlarda uygulanabilme seçeneği sunması da ayrı bir avantajı.

HABERHAYAT: Ne kadar süre kalıcı olur ?
DENİZ KORAL: Göz kapağı için ameliyat olanlarda verilen kadar süre verebiliriz. Yani 3-5 yıl, tabi daha erkende sorun oluşabilir ama 2. seansın sakıncası yoktur. Lekeler en zor tedavi olan ve baş ağrıtan sorundur. Çok iyi korunurlarsa aynı yerde olmaz. Kırışıklıklar içinse yaşa ve duruma bağlı olarak 1-2 sene ortalama süre verilebilir. Akne ve yara izi gibi skar dokularında sorunun genişliğine ve derecesine göre birkaç seans tedavi gerekebilir. Tekrarlama olmaz bunlarda. Yüzeyel benlerde ve siğil gibi lezyonlarda genelde tek seans tedavi yeterlidir, tekrarlama olmaz.

HABERHAYAT: Uygulanması zararlı olan durumlar var mı?
DENİZ KORAL: Sadece otoimmün dediğimiz bağışıklık sistemi bozuk olanlarda, kronik cilt hastalığı olanlarda uygulanmaz.

HABERHAYAT: Hangi durumlarda kullanılmasını öneriyorsunuz?
DENİZ KORAL: Plexr in en etkili olduğu rahatsızlıklar (ameliyatsız blefaroplasti) alt ve üst göz kapağı kırışıklıkları başta olmak üzere yüzdeki kırışıklık ve sarkmalar, lekeler(güneş, hamilelik), akne izleri ve yara izleri skar dokusu, akne tedavisi, epidermal yani, yüzeyel benler siğillerde tercih edilebilir.

HABERHAYAT: Son olarak neler eklemek istersiniz?
DENİZ KORAL: Derginizi ve çalışmalarınızı çok beğeniyorum, başarılar diliyorum.

RÖPORTAJ: NECLA AŞAN