Samsun Haber: Anayasa değişikliği referandumu çalışmalarına devam eden AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Demircan, Çarşamba'da vatandaşlarla buluştu. İlçede Eğitim-Bir-Sen tarafından düzenlenen programa da katılan Demircan, sendika üyelerine cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ve anayasa değişikliği maddelerini anlattı. Demircan, 'Vesayeti kaldırıp, yürütmedeki çift başlılığı sonlandıralım. Yürütmede istikrarı sağlayalım. Ülkemizin bekası, gelecek nesiller ve demokrasi için 'evet' diyelim" dedi.

BUNLAR DARBE ANAYASASI

1961 ve 1982 anayasalarının darbe ürünü olduğunu savunan Demircan, "Millet iradesini millete rağmen vesayet altına alan, baskı altında tutma amacına dönük düzenlemeler yüzünden mevcut anayasal sistem çok başlılık, istikrarsızlık, darbe ve sistem krizleri üretmiştir. 1960 darbesinden sonra hep sorunlu olmuştur. 1980 cumhurbaşkanlığı seçimi 115 turda başarılamamıştır. 1982 anayasası ile cumhurbaşkanının yetkileri parlamenter sistemde olmaması gereken şekilde arttırılmış, yürütmede koalisyonlarla oluşan çok başlılığa bir de yürütmenin tepesinde Cumhurbaşkanı-Başbakan krizleri eklenmiştir. 2007'de 367 dayatmasıyla yeni bir kriz ortaya çıkmış, bu kriz cumhurbaşkanını halkın seçmesi sağlanarak aşılmıştır' diye konuştu.

GENÇLERE EMANET EDECEĞİZ

Seçilme yaşıyla ile ilgili muhalefetin eleştirilerine de yanıt veren Demircan, şunları söyledi:
'2006 yılında iktidarımız döneminde yapılan anayasa değişikliği ile seçilme yaşını 25'e düşürerek gençlerin önünü açmıştık. Şimdi seçilme yaşını 18'e düşürüyoruz. Muhalefet buna karşı çıkıyor. Neymiş 18 yaşındaki bir genç nasıl milletvekili olurmuş. Kanunen 18 yaşına giren bir genç reşit oluyor mu? Kendini geliştirmiş, halkın teveccüh edeceği, kitleleri arkasından sürükleyebilecek bir genç neden milletin vekili olamasın? Millet neden kendisini temsil edebileceğine inanacağı bir genci vekili seçemesin? Bu değişiklik bir hakkın gençliğe teslimidir."