CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, TBMM'de basın açıklaması yaptı.

Zeybek, açıklamasında, şap hastalığının canlı hayvan ticaretini durdurma noktasına getirdiğini söyledi. Kemal Zeybek, "Şap hastalığı hayvancılık sektörü için çok tehlikeli ve zararlıdır. Hastalığa bütün çift tırnaklı hayvanlar duyarlıdır. Hastalık ile hayvanlarda özellikle, süt ve et veriminde büyük ekonomik kayıplar olmaktadır. Hayvan hareketleri, canlı hayvan ticareti durmaktadır. Hızla yayılan şap hastalığı nedeniyle ülke genelinde hayvan hareketleri tamamen durma noktasına gelmiştir. Birçok hayvan pazarı geçici olarak kapatılırken, birçok bölgede karantina uygulamalarının başlatıldığı bilgisi basında yer almıştı. Hayvancılık merkezi olarak bilinen ve et ve süt üretiminde önde gelen illerden, Samsun ve Vezirköprü, Havza, Bafra, Terme, Çarşamba, Alaçam, Ladik, Kavak, Ayvacık, Salıpazarı, Tekkeköy, 19Mayıs, Asarcık, Yakakent ilçeleri başta olmak üzere;Amasya, Tokat, Kars, Kırşehir, Denizli, Aksaray, Kırıkkale, Çankırı, Çorum, Eskişehir, Van, Erzurum, Manisa, Bursa, Balıkesir, Sakarya, Konya gibi birçok il ve ilçede şap hastalığı nedeni ile 200 yüz civarında hayvan pazarları kapalı durumdadı. Şap hastalığı sebebiyle ülkemizde hayvancılık sektörü bir kez daha darboğaza girmiştir. Asya- 1 Virüsü veya Nepal Şapı olarak adlandırılan virüs nedeniyle ülkenin dört bir yanında karantina önlemleri alınmıştır" dedi.

TEDBİR ALINMALI
Gelişmiş ülkeler ve Avrupa Birliği ülkelerinin şap hastalığından arındırılmış bölgeler olduğunu ve yaklaşık yüz yıldır şap hatalığına karşı ciddi tedbirler alındığını kaydeden Milletvekili Zeybek, "Avrupa ülkelerinde şap hastalığının görülmesi durumunda hayvanları imha etmekte ve üreticiye hayvanın bedelini ödemektedir. Şap hastalığının, aşılama ile birlikte mutlaka hayvan hareketlerinin de kontrol edilmesi, sınırlandırılması ve kontrol altına alınması gerekmektedir. Şap hastalığının kontrolündeki en önemli husus hastalıklı hayvan çevresinde uygulanacak karantina ve dezenfeksiyon tedbirleridir. Şap hastalığı nedeniyle ülkemizde hayvan varlığı azalmakta ve buna bağlı olarak et fiyatları artmaktadır. Bazı bölgelerde hastalıklı hayvanların kesildiği, satıldığı yönünde bilgiler gelmekte. Şap hastalığı atlatmış hayvanlarda tedavi süresi boyunca kullanılan ilaçlardan, ilaç kalıntı sürelerinin atılmasına bakılmaksızın kesilen ilaç kalıntısı olan, etlerin satışının yapılması, ihtimaline karşı gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Bu tehlikeli durum karşısında üreticilerin ve tüketicilerin korunması için gerekli tedbirler alınmalıdır. Hayvancılıkla uğraşan besici ve köylüler zor durumdadır. Hastalıktan dolayı hayvanlarına aldıkları yem ve yem bitkilerinin ücretlerini ödemekte zorluk çekmektedirler" ifadelerini kullandı.

KAYIPLARI DEVLET KARŞILAMALI
CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, alınması gereken tedbirleri ise şöyle sıraladı: "Şap hastalığı sebebiyle meydana gelen ekonomik kayıplar üreticiler adına, devlet tarafından karşılanmalıdır. Şap hastalığı Türkiye'de et fiyatlarının yükselmesine neden olmuştur. Hükümet et alımlarında taban fiyat uygulayarak, üretici ve tüketiciyi koruyan politikalar ortaya koymalıdır. Gıda ve Tarım Hayvancılık Bakanlığının popülizm yapmadan kendi üzerine düşeni yapmalı, üretici ve tüketiciler için gerekli ekonomik destekli bir program ortaya koyması gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca, şap hastalığı nedeniyle; Yem ve yem bitkilerinden dolayı bankalara borcu olan üreticilerin, kredi borçlarının en az bir yıl ertelenip faizlileri devlet tarafından karşılanmalıdır. Ülkemizi ve halkımızı mağdur eden AKP iktidarı, her şey de olduğu gibi şap hastalığının yayılmasının önlemini almadığı için sorumluluğu büyüktür."