2012 yılında Afyonkarahisar Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası 4. Mühimmat Bölge Komutanlığı 41. Mühimmat Bölük Komutanlığı'nda yer alan 32 numaralı 'iglo' tipi cephanelikte meydana gelen patlamada 25 asker şehit olurken çok sayıda asker ve sivil vatandaş da yaralanmıştı. Olayla ilgili açılan dava yaklaşık 5 yıl Eskişehir Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde görülmüş ancak herhangi bir sonuç çıkmamıştı. 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası askeri mahkemelerin, Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) kapatılmasından dolayı dava Afyonkarahisar 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmişti. Davanın ilk duruşması bugün 2017/385 dosya numarası ile görülmeye başlandı. Duruşmaya patlamada şehit olan askerlerin aileleri ile birlikte avukatlarından oluşan yaklaşık 40 kişi katıldı. Duruşmada şehit aileleri ve avukatlarının isimleri tek tek okunarak salona alındılar. Duruşmaya Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal ve Baro Başkanı Turgay Şahin'in de gözlemci olarak katıldı.
Davanın sanıkları Tuncay Aydın, Ali Duran ve Veysel Özbay katılmazken, duruşmaya sadece Veysel Özbay'ın avukatı katıldı.

Şehit aileler tek tek şikayetçi oldu
Mahkeme başkanı yapılan kimlik tespitinin ardından şehit yakınlarından, Ali Fatih Düger, Ali Taştan, Arif Uluer, Vildan Tokgöz, Zekine Taştan, Faruk Çokgöz, Halise Öztürk, Necdet Öztürk, Hasan Kaya, Emine Kaya, Esra Kapan, Sami Serkan Eriç, Nuri Selahattin Eriç, Güllü Eriç, Satı Ergenç, Bekir Ergenç, Seçil Karakoç, Fidan Düger, Zekai Fırat Düger, Döndü Düger, Nermin Düger, Haydar Düger, İhsan Aydın, Meryem Aydın, Aysel Özer, Yunus Özer, Eyüp Özel, Yiğit Naim Şahin, Hüseyin Aydın, Hasan Akkuş'a şikayetçi olup olmadıklarını sordu. Şehit yakınlarının tamamı davanın 3 sanığından şikayetçi olduklarını belirtti.
'Biz kedi kaybetmedik, evlat kaybettik'
Duruşmada söz alan şehit babası Zekai Fırat Düger, mahkeme öncesi dışarıda 1,5 saat beklediklerini kaydederek, bu duruma tepki gösterdi. Düger, 'Bizler hala evlatlarımızın acılarını yaşıyoruz ve yaşamaya da devam edeceğiz. 1,5 saattir dışarıda mahkemeye girmek için bekliyoruz. Bizim gibi sanıklarında gelip mahkemede bulunmasını istiyoruz. Ayrıca sanıkların halen devletten maaş almalarını da kabul etmiyoruz. Biz kedi kaybetmedik, evlat kaybettik. Lütfen bu konuda daha duyarlı olmanızı istiyoruz. Ayrıca askeri mahkemenin almış olduğu kararları da kabul etmiyoruz' diye konuştu.

'Sanıkların tutuklanmasını istiyoruz'
5 Eylül 2012 yılından buyana acılarının devam ettiğini dile getiren şehit babası Ali Taştan ise şunları söyledi:
'Olayın üzerinden 5 yıl geçti. Geçen süre içerisinde acımız halen taze. 5 yıldır sorularımıza askeri mahkemede cevap bulamadık. İnşallah burada cevap buluruz. Ben buraya sabahın 04.00'de geldim. Fakat sanıklar yok. Tutuksuz yargılandıkları için katılmıyorlar. Ben sanıkların tutuklanmasını ve burada bizler gibi mahkemeye getirilmesini istiyorum.'

'Adeta turistlik gezi yapar gibi inceleme yapıldı'
Şehit ailesi avukatlarından Mustafa Sait Aksu'nun, askeri mahkemedeyken olayla Fetullahçı Terör Örgütü'nün bağlantısının olup olmadığı konusunda beyanların verildiğini hatırlatması üzerine mahkeme başkanı konuya açıklık getirerek, olayın FETÖ terör örgütü ile ilişkisi olup olmadığı konusunda gerekli istihbarat raporlarının olduğunu ve dısyada mevcut olduğunu ifade etti. Başkan ayrıca gelen raporda FETÖ ile her hangi bir ilişkisinin bulunmadığının görüldüğünü aktardı.
Aksu, Eskişehir'deki askeri mahkeme heyetinin patlamanın meydana geldiği yere adeta turistlik gezi yapar gibi incelediğini iddia ederek, olay yerinin yeniden incelenmesini ve keşif yapılmasını istedi.

Sanık avukatı: 'Müvekkilimin tutuklanması için her hangi bir delil yok'
Mahkeme başkanı şehit yakınları ve avukatlarının ardından sanık Veysel Özbay'ın avukatına söz verdi. Sanık avukatı dosya ile ilgili bilirkişi raporunun düzenlendiğini, 2 kez ayrı tarihlerde keşif yapıldığını söyledi. 5 yıl sonra keşif yapılmasının doğru olmayacağını söyleyen sanık avukatı, taleplerle ilgili takdiri mahkeme heyetine bıraktığını, müvekkilinin delilleri karartma ve kaçma şüphesinin bulunmadığını belirtti. Sanık avukatı, müvekkilinin tutuklanması için her hangi bir delilin bulunmadığını tutuklama talebinin reddedilmesini istedi.
Mahkeme başkanı sanıkların tutuklanma talebi başta olmak üzere diğer bilirkişi raporu ve keşif yapılması gibi talepleri reddederek duruşmayı 6 Mart 2018 tarihine ertelendi.

25 askerin şehit olduğu mühimmat depo patlamasının ardından