Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, Gülsan Sanayi Sitesi'nin yıkımının araştırılması için verdiği araştırma önergesi üzerine konuştu.
Usta, Gülsan Sanayi Sitesi'nde bin 250 işyerinin bulunduğu ve yaklaşık 6 bin kişinin istihdam edilerek aileleriyle birlikte binlerce insanın geçimini sağladığı bir alan olduğunu belirterek, "Gülsan, Samsun ekonomisine yön veren bir sanayi sitesi" ifadelerini kullandı. MHP Grubu'nun verdiği araştırma önergesi CHP'den de destek aldı. Önerge, AK Parti grubunun oylarıyla reddedildi.

BURADA İYİ NİYET YOK

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin belediye meclisinde aldığı kamulaştırma kararına karşı yerel mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini söyleyen Usta, "Normal şartlarda yürütme durdurma kararı alındıktan sonra burada başka bir işlem yapılamaması lazım. Belediye hukuku çiğniyor. Yargı kararını beklemek lazım. Buna rağmen belediye sonrasında, 'gariban olarak gördüğü', işinin peşinde koşamayacak olan insanların işyerlerini tespit ediyor, onlar için bir imar plan değişikliğine gitmeye çalışıyor. Yeni yapılan kamulaştırma kararı için de yürütmeyi durdurma davası açılıyor, dava da henüz karar aşamasında. Bu arada belediye bu işyerlerine tek tek kamulaştırma davası açıyor. İşini takip edemeyecek, çok ortaklılar, mirasçılar, gurbetçiler gibi işyeri sahiplerinin konudan haberi dahi olmuyor ve belediye 90 işyerini daha mahkemeye veriyor. Burada iyi niyet yok, bu insanlara açtığınız davayı kazanarak bir emsalle, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verdiği bir işi yapmaya çalışacaksınız. Böyle bir şey olamaz' diye konuştu.

EKONOMİDE İSTİHDAM ÖNEMLİ

Sanayi esnafına ticari faaliyetlerine devam etmesi için yer gösterilmediğini kaydeden Usta, "Esnafa bağın başında bir yer söyleniyor, sonrasında o yer de gösterilmiyor ve satın alma şeklinde bir yol izleniyor. Gülsan'ın hemen yanında Canik Belediyesi 100 metrekareden 350 bin TL'ye arsa satışa çıkarıyor, oranın hemen yanındaki Gülsan Sanayi Sitesi için tespit edilen değer 30 bin ile 50 bin TL, yani onda biri kadar bir bedel. Üstelik bu işyerlerinin yüzde 75'i kiracı. Buralar satın alındığı zaman kiracı insanlar ne yapacak? Bu insanların tezgahı dağılacak. Ekonomide istihdamdan daha önemli bir şey yok" dedi.

CAMİ FETİŞİZMİNE SON VERİN

Yıkılacak Gülsan Sanayi Sitesi'nin yerine cami yapılmak istendiğini söyleyen Usta, "Bu cami fetişmize son vermek lazım. O alana Protokol cami yapılacakmış, üstelik orada bulunan cami yıkılıp yenisi yapılacakmış. Ben camiye karşı olan birisi değilim, beş vakit namaz kılan birisiyim ama orada yaklaşık 6 bin kişilik bir istihdamı ortadan kaldıracaksın yerine protokol camisi yapacaksın, hem de oradaki camiyi de yıkarak, bu olacak iş değil"

SAMSUN EKONOMİSİ TAHRİP EDİLECEK

Sanayi sitesinin bulunduğu alanın 2005 yılında ticaret alanı ilan edilirken, 2017 yılında yeşil alan olarak işlenmek istendiğini belirten Usta, 'Buradan da anlaşılıyor ki Büyükşehir Belediyesinin kafası oldukça karışık. Üretime ve istihdama bu denli katlı sağlayan, bir sanayi sitesinin yeşil alana çevrilmesi kabul edilemez bir girişim. Önceliğimiz işyeri sahiplerini mağdur etmeden, işletmelerimizin ayakta kalabilmesi olmalı. İstihdamı yok etmek Samsun ve ülke ekonomisini tahrip etmekten öteye gitmeyecek' dedi.