Tekkeköy Belediyesinin ev sahipliğinde yapılan 'Uluslararası Arkeoloji Sempozyumu' Samsun'da başladı. Dünyanın ve Türkiye'nin farklı üniversitelerinden 55 akademisyenin katılımıyla gerçekleştirilen sempozyum, Tekkeköy Belediyesi Kongre Merkezinde yapılıyor. Üç gün sürecek 'Uluslararası Arkeoloji Sempozyumu'nun genel sekreterliğini dünyaca ünlü arkeolojide otorite bir isim olan ve Oxford Üniversitesi Karadeniz Tarih Araştırmaları Merkezi Başkanı Pof. Dr. Gocha Tsetskhladze ile Türkiye'de arkeolojide diğer bir otorite isim olan Prof. Dr. Sümer Atasoy, birlikte yürütüyor. Uluslararası Arkeoloji Sempozyumu Tekkeköy Belediyesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ), Oxford Üniversitesi (İngiltere), Oulu Üniversitesi (Finlandiya), Karadeniz Tarih Araştırmaları ve Çevre Platformu (KATAP) ile Amisos Yayın Birliği ortaklığında düzenleniyor.

'Tarihi bir sorumluluğumuz var'
Karadeniz'de, insanlık tarihinin bilinen en eski yerleşim yerinin Tekkeköy olduğunu belirten Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, 'Amerika'da yayınlanan bir makaleden edindiğim bilgiye göre, Nuh Tufanı'ndan sonra insanoğlunun yeryüzünde yaşamaya başladığı üç yerleşim yerinden biri olarak kabul ediliyor. Bu konuda tarihi bir sorumluluğumuz var. Biz bu sorumluluğu yerine getirebilmek için yaklaşık 14-15 uygarlığın yaşadığı bir ilçeyi ortaya çıkartabilmek için bir takım gayretlerin içine girdik. Biz Arkeoloji Vadisi'ni hem gün yüzüne çıkartmak hem de buraya gelen ziyaretçilerimize bu tarihsel alanı gezdirebilecek, sosyal donatılarla donatmak ve 1940'larda başlayan kazı işini tekrar bu sempozyumda gündeme taşımak istiyoruz. Tekkeköy'ü ülkemizin bir markası haline getirmek için böyle bir çalışmanın içerisine girdik' dedi.
Sempozyuma ayrıca; Tekkeköy Kaymakamı Günay Öztürk, OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, yurt içi ve yurt dışından akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Başkan Togar: "Tekkeköy tarihi gün yüzüne çıkacak"