MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, TBMM Genel Kurulu'nda kamuda tasarruf konusu üzerine konuştu. Tasarrufun az olduğunu ifade eden Milletvekili Usta, kamunun kendisine çekidüzen vermesi gerektiğini vurguladı.

CARİ AÇIK YAKLAŞIK 40 MİLYAR DOLAR

Tasarrufun önemini vurgulayan Usta, 'Bu yıl için cari açığın yaklaşık 40 milyar dolar civarında olması bekleniyor, geçmiş yıllarda bunun 70 milyar dolara kadar çıktığı dönemler oldu ama biraz büyümenin düşmesi, biraz petrol fiyatlarındaki düşüşle, bunların etkisiyle cari açık şu anda 40 milyar dolarlar civarında. AK Parti'nin iktidarda olduğu 14 yılda, 2003-2016 döneminde bizim yurt dışından bu şekilde kullandığımız net kaynak yani cari açık toplamı tam 500 milyar dolar, 14 yılda, bu yılı da sayarsak bu 540 milyar dolara çıkacak. Bakın, bu her yıl döndürmemiz gereken paraların toplamı değil, onun yıllık miktarı 200 milyar dolar civarında. Mesela önümüzdeki bir yıl içerisinde 205 milyar dolar finanse edeceğiz, yurt dışından 205 milyar dolar para bulacağız, borçlarımızı ödeyeceğiz' şeklinde konuştu.

TASARRUFLARIMIZ DÜŞÜK

Cari açığın, tasarruf-yatırım farkı olduğunu vurgulayan Usta, 'Gelirimiz var, gelirimizin bir kısmını tüketiyoruz, transfer ediyoruz, harcıyoruz, ondan sonra kalanına tasarruf diyoruz. O tasarruflar karşılığında yatırım yapılıyor, tasarruf ile yatırım arasındaki fark da cari açık. 500 milyar dolar cari açık verdiğimize göre bizim ya tasarruflarımız çok düşük ya da yatırımlarımız çok yüksek; ikisinden birisi olması lazım matematiksel olarak, özdeşlik olarak. 2016 yılı için yatırımlarımıza baktığımızda, yatırımlarımız bize benzer ülkelerin yaklaşık 3 puan altında. Yani tasarruf, yatırım açığı, yatırımlarımız yüksek olduğu için değil, temelde tasarruflarımız düşük olduğu için oluşuyor. Nitekim bize benzeyen ülkelerin yani gelişmekte olan ülkelerin ortalamasına baktığımızda tasarruflarımız onların 7,5 puan altında. Dolayısıyla problem, tasarrufların azlığıdır. Tasarrufları artırmak için de ya geliri artıracaksınız ya da tüketiminizi kısacaksınız' ifadelerini kullandı.

BÜYÜK RAKAMLAR

Kamunun tasarruflarını artması gerekirken, tüketimini üç yılda 1,1 puan artırdığını belirten Usta, '1,1 böyle küçük gibi geliyor ama bunlar çok büyük rakamlar. Bu rakamları bir puan aşağı indirmek için yıllarca program uygulamanız gerekiyor. Kamunun kendisine çekidüzen vermesi gerekiyor. Dışa olan bağımlılığımızın azaltılması veya yatırımlar için ayıracağımız kaynakları artırmak açısından kamu tüketiminin azaltılması lazım, bu yönde programlar uygulanması gerekiyor. Orta vadeli programda bunu çok fazla göremedik ama bütçe görüşmelerinde bizim de önerilerimiz bu çerçevede olacaktır' diye konuştu.